Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Desiré Central Station 2009 – West

Besorolás: Fesztivál
Időpont: 2009. november 25. 18:30
Település: Szabadka
Helyszín: Jadran Színpad
Szervező: Kosztolányi Dezső Színház
Bitef Színház (Belgrád/Szerbia). Woyzeck – Hinkemann ügy – Ernst Toller Hinkemannja és Georg Büchner Woyzeckje alapján. Rendezte: Ana Tomović

Ostobaság azt állítani, hogy érezzük, amit érteni is alig értünk.

A rendező jegyzete: A Woyzeck – Hinkemann ügy két nagy német klasszikus ötvözete. Érdeklődésem középpontjában az elnyomott férfilét áll – ma, Szerbiában. Az impotencia problémáját szeretném górcső alá venni, a társadalmi és szellemi impotenciáét, amelyet Szerbiában észlelek. Szeretném elemezni a háború utáni társadalmunk helyzetképét – hol vannak, és mit csinálnak ma a valamikori katonák, a mindenkori háborúk közvetlen résztvevői, milyen a valóságuk és miféle impotencia uralkodott el társadalmunkon.

A dramaturg jegyzete: A Woyzeck – Hinkemann ügy egy rendezői-dramaturgiai kísérlet, mely két klasszikus német színművet vesz alapul: Georg Büchner Woyzeck-jék és Ernst Toller Hinkemann-ját. A két dráma, bár évszázados eltéréssel keletkezett, mégis számos hasonlóságot mutat tematikus és szerkezeti síkon is. Az előadás ötvözi a két drámaszöveget, de szerb katonák dokumentum értékű nyilatkozatai valamint a rendező személyes megfigyelései is részét képezik. Az előadás tulajdonképpen a háború utáni szerb társadalom szellemi impotenciáját vizsgálja egy olyan generáció szemszögéből, mely teljesen öntudatlanul élte végig a kilencvenes éveket.

Georg Büchner 1813-ban született. Politikailag rendkívül aktív volt. Rövid életét a szegények jogaiért való felforgató küzdelem töltötte ki. Világnézete drámáiból is elősejlik: Büchner, az irodalomtörténetben először, igazi proletárokat állít színpadra, ilyen Woyzeck is. Drámai alkotóművészete sajátságos, nem kapcsolódik semmilyen megelőző hagyományhoz, ahogy követői sincsenek. 23 évesen tífuszban halt meg.

Ernst Toller 1893-ban született. Önkéntes volt az első világháborúban, ahol testileg és szellemileg teljesen összeomlott. Anarchista tevékenysége miatt letartóztatták és bebörtönözték. A börtönben írta legismertebb alkotásait, köztük a Hinkemannt is. 1933-ban a nácik arra kényszerítették, hogy a saját könyveit egye és ricinusolajat igyon. Súlyos depressziótól szenvedve 1939-ben öngyilkosságot követett el (felakasztotta magát hotelszobájában).

Ana Tomović 1979-ben született Belgrádban. A belgrádi Színművészeti Egyetem színházrendezői szakán diplomázott Egon Savin osztályvezető tanár osztályában. Olyan színházakban rendezett, mint az újvidéki Srpsko narodno pozorište, a belgrádi Atelje 212, vagy a Beogradsko dramsko pozorište. 1998 és 2005 között a BITEF magazin szerkesztője. 2007-ben a zürich-i Theater am Neumarktban színpadra állított Fast sicher projekt rendezőasszisztense. 2008-ban a Goethe Intézet ösztöndíjasaként a hamburgi Thalia Theaterben tanul. 2003 óta az In Stage Organization elnevezésű interaktív művészeti központ vezetője.

„A Woyzeck – Hinkemann ügy Ana Tomović rendezésében egy érdekes formai kísérlet, amelyben kétségkívül vannak ragyogó pillanatok, számos izgalmas rendezői megoldás, helyenként gyilkos szarkazmus, és megható őszinteség.” Ana Tasić (Politika)

Koncepció és rendezés: Ana Tomović
Adaptáció és dramaturgia: Vuk Ršumović
Jelmeztervező: Momirka Bailović
Koreográfia: Miloš Paunović
Díszlettervező: Ana Tomović
Díszlettervező asszisztens: Marija Jocić
Zenei szerkesztő: Ana Tomović
Szereplők: Nemanja Oliverić, Milena Predić, Damjan Kecojević és Miloš Đorđević

Bővebben itt.
 

Frissítés időpontja: 2009-11-24