Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

VIII. Interetno Fesztivál

Besorolás: -
Időpont: 2009. augusztus 24. 21:00
Település: Szabadka
Helyszín: Etnopolis
Égtájak-est. Anyád nyelvét bízták rád a századok.
A Füst Milántól kölcsönzött „Anyád nyelvét bízták rád a századok” című kollázs azokat a szellemi tartalmakat igyekszik bemutatni, amelyek a felvilágosodás költőjének, a nyelvújítás atyjának, a magyar nyelvű, európai színvonalú polgári kultúra megálmodójának, Kazinczy Ferencnek a pályájából villannak föl.
Zene: Közreműködik a 30 tagú Egyesített Kárpát-medencei nagyzenekar, Bakos Árpád, Kucsera Géza, Csizmadia Anna, Garden Quartett.
Tánc: 5 népzenei tájegység táncait egy-egy régió táncospárja mutatja be. Közreműködnek a Róna, a Cirkalom, a Tisza, a Ropogó és a Tébláb táncegyüttes szólistái, táncosok Délvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és Muravidékről.
Színház – irodalom: A régiók kiváló színészei kortárs költők verseit adják elő. Közreműködik: Gál Elvira (Szabadka), Fabó Tibor (Komárom), Kacsur András (Beregszász), Nagypál Gábor (Budapest), Váta Loránd (Sepsiszentgyörgy). A következő költők alkotásai hangzanak el: Kovács András Ferenc, Gyimóthy Gábor, Zalán Tibor, Orbán János Dénes, Háy János, Parti Nagy Lajos, Sziveri János és Domonkos István.
Az érkező vendégeket pogácsa és egy pohár ital várja, az est hangulatát pedig már az előcsarnokban megalapozza a Jazz Quartet, a Garden Quartet, a Kokas banda és a Kóborzengő együttes műsora.
A műsor összeállítása a következő alkotók közreműködésével történt: az évadnyitó rendezője Hernyák György (Jászai-díjas); a koreográfiáját összeállította Brezovszki Roland; a műsor zenei vezetője Juhász Gábor;  a műsor művészeti tanácsadója Hajnal Jenő.
Az Égtájak Iroda azt szeretné, ha a műsort követően a nézőkben olyan szellemi térkép rajzolódna ki, amely határok és korlátok helyett a kultúra és a nyelv átjárhatóságának az örömét hirdeti.
Az előadás az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával valósult meg.

Frissítés időpontja: 2009-09-08