Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Az őrült naplója

Besorolás: -
Időpont: 2009. június 2. 13:30
Település: Zenta
Helyszín: Gimnázium díszterme

Színpadra alkalmazta és előadja Ács Tamás.

A szerző 1828-ban Pétervárra költözött és közhivatalnoki állás után nézett, de hamar rá kellett döbbennie, hogy pénz és összeköttetések hiányában kemény küzdelem vár rá. Próbálkozott színjátszással is, de a meghallgatáson eltanácsolták. A költői hírnévre áhítozó, végsőkig elkeseredett Gogol ekkor kiadta egyik középszerű szentimentális-idillikus versét (Hans Küchelgarten), amelyet még gimnazista korában költött. A kedvezőtlen kritikai fogadtatás feletti elkeseredésében valamennyi példányt felvásárolta és elégette. Majd magához vette azt a pénzt, melyet anyjától kapott, egy birtokukat terhelő jelzálogkölcsön törlesztésére és Lübeckbe hajózott, majd Németországban utazgatott. Pénze hamarosan elfogyott, így visszatért Pétervárra, és folytatta az álláskeresést. 1829-ben állami szolgálatba lép, rendkívül rosszul fizetett hivatalát azonban három hónap után feladta. Ezt követően egy másik ügyosztályon egy évig írnokoskodott.

Az őrült naplója című kisregényében Popriscsin, a sorsával elégedetlen irodai rabszolga nagyzási hóbortba esik, és elmegyógyintézetben végzi. A novella Popriscsin naplójaként íródott. A főhős sorsára rímelő gogoli pályaszakaszok izgalmas emberi kérdéseket vetnek fel: egy kis ember helyét keresi a társadalmi-hivatali hierarchiában, reménytelenül szerelmes stb.

A rendkívül tehetséges, fiatal Ács Tamás forró kontaktust keres és talál a nézővel, játéka nem csupán egy, az őrület felé sodródó szerencsétlen hivatalnok sorsát követi, hanem lényegi kérdéseket vet fel: Mit jelent ma nekünk ez a történet? Mennyire fontos az emberi kapcsolatok ereje és szerepe a hétköznapi kommunikációban egy olyan tendenciával szemben, mint amilyen az elidegenedés, az elszemélytelenedés?

A kitűnő produkció alkalmas arra is, hogy akár iskolai térben előadható legyen. Ez esetben nagyszerű lehetőségként kínálkozik számunkra egy kifejezetten középiskolának szánt előadás, melyet irányított drámaóra követ Gogolról, a XIX. századi orosz irodalomról. A program egyrészt adekvát módon szolgálja az iskolai oktatásban a színházi nevelés szempontrendszerét és kívánalmait, ugyanakkor magas szinten vonja be hallgatóságát a játékba intenzív színházi élményt nyújtva.


Frissítés időpontja: 2009-09-08