Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Anne Frank – történelem a mának

Besorolás: -
Időpont: 2009. május 18. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Városi Múzeum

Az amszterdami Anne Frank Ház nemzetközi vándorkiállításának ünnepélyes megnyitója. Megnyitja dr. Szita Szabolcs, a budapesti székhelyű Holokauszt Emlékközpont vezető történésze.

A vándorkiállítást 1997 óta negyven országban rendezték meg (a legutóbb Chilében, Japánban és Németországban), s a mai napig több mint tízmillió látogatója volt. Jelenleg Magyarország városaiban mutatják be, ám most egy rövid kitérő erejéig – a Holokauszt Emlékközponttal való együttműködésnek köszönhetően, valamint az Anne Frank Ház szíves hozzájárulásával – a zentai közönségnek is alkalma nyílik megtekinteni. A kiállítás Anne Frank életéről és a holokauszt történetéről szól, a mai világ eseményeinek tükrében. Éppen ez a keret ad különleges jelentőséget a kiállításnak.

Az alkotók célja az volt, hogy az elsődlegesen megcélzott középiskolás korosztály megismerje és értelmezni tudja a holokauszt jelentését és jelentőségét a mai világban. A kiállítást felkereső diákcsoportok számára standard segédanyagokat készített az amszterdami társintézmény: ennek része egy katalógus, egy rövidebb összefoglaló, egy magyar nyelvű oktatófilm és egy multimédiás CD-ROM. Az Anne Frank-vándorkiállításhoz a Holokauszt Emlékközpont holland mintára külön oktatási projektet hozott létre, amelynek révén lehetőség nyílik arra, hogy a kiállítást középiskolás kortárs vezetők mutassák be az érdeklődő diákcsoportoknak. Ennek a többfelé már alkalmazott módszernek az a lényege, hogy a látogató iskolások a hasonló korú fiatalok vezetésével közelebb kerülnek a témához, jobban elgondolkoznak a kiállítás üzenetéről, és könnyebben vesznek részt az interaktív tárlatvezetésen.


Frissítés időpontja: 2009-09-08