Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Zentai ládafia

Besorolás: -
Időpont: 2009. május 14. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház

Balogh István könyvbemutatója. Az est vendége a szerző, Balogh István, továbbá Németh Ferenc, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója, Bordás Győző a könyv szerkesztője, Sinkovits Péter a könyv recenzense és Mezei Erzsébet grafikusművész, a kötet illusztrátora. Közreműködik a zentai Kapaszkodó együttes és az Emlékiskola néhány diákja.

„Nem mindennapi vállalkozásba kezdett a zentai származású, s e városban diákoskodó Balogh István, amikor megpróbálta gondolatban összegyűjteni, majd papírra vetni a gyermekkorában hallott meséket. E feladatvállalás önmagában véve már csak azért is kétélűnek tűnhet, mert nem tudni előre, hogyan hatnak a mai – a képi világot a szöveggel szemben előnyösítő – olvasóra, hallgatóra ezek a réges-régi történetek. Baloghot ez a dilemma érezhetően nem feszélyezte, mert a szándékot tartotta elsődlegesnek: átadni az ősök hagyatékát.

Voltaképpen nem tért el a meseszövés hagyományos formáitól, sajátos jegyként azonban mindenképpen kiemelendő az egyéni hanghordozás, valamint a Zentára és környékére jellemző kifejezések, földrajzi nevek stb. használata, képletesen megidéződnek az egykori (közösségi) szokások, vagy akár még némely ételreceptek is. Tájékunk e gazdag tárháza jelenti voltaképpen Balogh nyelvezetének valódi közegét, ebben otthonos leginkább. Hangvétele mégis korszerű, leírásmódja igényes, változatos, gördülékeny – s igen szemléletes. Egy mondatban: Balogh István stílusérzékenysége valójában e szövegekben jut igazán kifejezésre.

Tegyük hozzá: ezek az izgalmas és lebilincselő történetek, bár elsősorban a gyermekek meg a fiatal korosztály számára íródtak, a felnőtt olvasók számára is kínálnak valami fontosat, méghozzá a hagyományőrzéssel való szembesülést, hiszen a Balogh-szövegek a tegnap még létező, részeiben pedig visszatérni látszó szokásrendet és etikai minőséget vállalják és villantják fel. Méghozzá hitelesen, hiszen a gyűjtemény valós közléseken alapszik. Az általam kiadásra javasolt kötet egyszersmind tovább gazdagítaná azt a múltfeltáró vonulatot, amelyet szűkebb pátriánkban Tripolsky Géza, dr. Burány Béla, Bodor Anikó és mások neve fémjelez.” (Sinkovits Péter)


Frissítés időpontja: 2009-09-08