Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Az Újvidéki Színház vendégjátéka

Besorolás: -
Időpont: 2005. március 19. 19:30
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház

Dés László–Geszti Péter–Békés Pál: A dzsungel könyve. Zenés játék két részben Rudyard Kipling regénye nyomán

A színpadi változat kialakításában közreműködött: Hegedűs D. Géza és Radnóti Zsuzsa. Az Újvidéki Művészeti Akadémia II. és IV. éves hallgatóinak vizsgaelődása. Szereplők: Maugli – Huszta Dániel. Bagira – Elor Emina. Csil – Ferenc Ágota. Balu – Pongó Gábor. Ká – Molnár Róbert. Sir Kán – Varga Tamás. Akela, majom, férfi – Mészáros Árpád. Buldeó, furkófarkas, majom – Sirmer Zoltán. Túna, majom, farkas – Vágó Krisztina. Éhfarkas, majom, férfi – Mikes Imre. Vérfarkas, majom, férfi – Soltis Lehel. Gyászfarkas, majom, férfi – Kardos Krisztián. Keselyű, majom, farkas, asszony – Erdély Andrea. Keselyű, majom, farkas, asszony – Táborosi Margaréta. Farkas, majom, asszony – Béres Márta. Koreográfus: Lavró-Gyenes Ildikó m. v. Díszlet- és jelmeztervező: Csík György m. v. Korrepetítor: Jankovics Andrea. Színpadi harc: Soltis Lehel. Sminkmester: Szabó Margit. Fénymester: Szöllősi László és Majoros Róbert. Hangmester: Salamon József. Ügyelő, súgó: Bíró Alekszandra. Osztályvezető tanár: László Sándor. Rendező: Puskás Zoltán.

Amíg őriz a szemed,
Amíg lehunyt szemmel látsz,
Lehet, elmegyek, de itt leszek,
A lábnyomomban jársz.
Amíg néha még rám vársz,
Egy mozdulatban egyszer majd
Újra megtalálsz.

„A közös munka rendkívül sok örömet szerzett nekünk. Dalaink a szeretet és a barátság jegyében születtek. Ezért mindenkinek ajánljuk őket, aki szereti a mesét, aki át is tudja élni, aki nem felejtett el játszani, aki képes nevetni, és nem szégyell sírni; aki hisz abban, hogy a gyermekkor a felnőttkorban is tarthat.” (Dés László–Geszti Péter)

Ugyan ki tudná összefoglalni, mi mindenről szól a farkasok közt nevelkedett Maugli, az emberek ketrecéből szabadult Bagira, a törvényt bölcsen oktató Balu, a titokzatos Ká, a bosszúra és embervérre szomjas Sír Kán története? Szól a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról – vagyis mindarról, ami egy „kölyökkel” megeshet, akár farkasok, akár emberek között nevelkedik.

A farkasok felnevelte Maugli történetével Kipling azt tanítja, hogy az élet állandó küzdelem, amelyben a gyengébb áldozatul esik az erősebbnek. A dzsungel kegyetlen törvényéből azonban nem hiányzik a méltányosság és szolidaritás sem. Akela, a farkasok bátor és igazságos vezére. Ká, a bölcs óriáskígyó és Balu, a medve segítségével Maugli a farkasfalka egyenrangú társa lesz, teljesen otthonossá válik a dzsungel világában. De az állatvilágnak is megvannak az önző és gonosz tagjai, Sir Kán, az alattomos tigris, Tabaki, a sakál és a lusta, élősdi majmok számos galibát okoznak, nem egyszer nehéz helyzet elé állítva Mauglit, aki azonban képességeivel lassan az állatok fölé kerekedik; mindnyájan elismerik a dzsungel urának. Az állatok törvényei szerint nevelkedett Mauglit – bár megdöbbentik az emberi élet furcsaságai – emberi mivolta végül is arra kényszeríti, hogy fájó szívvel bár, de búcsút mondjon a dzsungel népének, és visszatérjen az emberek közé.


Frissítés időpontja: 2009-09-08