Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

A Symposion folyóirat estje

Besorolás: -
Időpont: 2009. február 18. 21:00
Település: Szabadka
Helyszín: Bash-ház
A Symposion folyóirat  programsorozatának következő állomásán megnyílik Ricz Géza kiállítása, majd koncertet ad a Tudósok.

Ricz Géza 1980-ban született Szabadkán. A kilencvenes évek elején utazások és a gördeszkázás kapcsán találkozott a graffiti-művészettel, amely azonnal rabul ejtette, s aminek stílusjegyei a mai napig megtalálhatók munkáiban. 2000-től a Szegedi Tudomány Egyetem szlavisztika, majd rajz szakain tanul. A hagyományos táblaképfestészet mellett számítógépes grafikával és murál festészettel foglalkozik. Ilyen jellegű munkákat készít, többek között, Párizsban, Prágában, Amszterdamban, Bornemouth-ban, Münchenben, Belgrádban, Budapesten, Győrben. A szegedi székhelyű Sub-Art kortárs művészeti egyesület egyik alapítója és elnöke. Művészetét a következőképpírja le: „Konkrét elmélet nem épül fel munkáim mögött, nem szeretem a belemagyarázott, beleerőltetett megfogalmazásokat, amelyek a művészettörténetben oly divatosak, viszont alkotásaimban kétségtelenül van egy bizonyos hangulat, egy bizonyos városi légkör, ami rögzül bennem, bennünk nap mint nap az utcákon járva. Mióta az eszemet tudom vonzottak a sikátoros lerobbant, kopott környékek, helyek. Mint például a szabadkai Szabadegytem melletti fel nem épült mozi, vagy a vasúti rendező pályaudvarok, gyártelepek világa. Minden városnak, sőt környéknek meg van a maga „szaga", ami mintegy hangulat lenyomatként vissza-visszatér."

A Tudósok a magyar underground és progresszív zene egyik legpatinásabb együttese, amely a költészet, zene és performance határmezsgyéin mozogva valósít meg egy egyedülálló kelet-európai alkotói nyelvet. A Tudósok zenekar a 80-as évek második felében alakult Újvidéken, drMáriás vezetésével, amikor is a zeneakadémiai tanulmányait kezdte megunni, s eldöntötte, hogy dzseszz-, kortárs- és filmzenei tevékenysége után más vizekre evez, s kibogozza az Ismeretlent az Adott pillanatból. Az együttes fellépett New York, Párizs, Berlin, Moszkva és más világvárosok vezető koncerttermeiben, valamint rengeteg periférikus és szokatlan művészeti gócban Romániától Szicilián át Macedóniáig.

Frissítés időpontja: 2009-09-08