Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Eszmélet

Besorolás: -
Időpont: 2005. március 5. 17:00
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház

A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum multimédiás, interaktív József Attila-vándorkiállításának megnyitóünnepélye, amelynek vendégei H. Bagó Ilona, a kiállítás forgatókönyvírója, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa és Beszédes István zentai költő. Közreműködik Krnács Erika előadó- és Kaszás Éva gordonkaművész.

A József Attila tiszteletére, születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás elsőként 2005. január 21-én a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban nyílt meg, majd Szabadkán a Népkör Magyar Közművelődési Központ nagytermében február 23-ától március 3-áig, Zentán a Művelődési Ház kiállítási termében március 5-étől 20-áig, március 30-ától  április 7-éig pedig Párizsban, az UNESCO székházban látogatható.

A kiállítás címe: Eszmélet. József Attila motívumokban és képekben rendkívül gazdag, bonyolult érzelmi és bölcseleti tartalmakat is megfogalmazó életművében ez a vers reprezentálja leginkább a létbe vetettség időbeli kereteinek tudatosításával a 20. századi ember érzésvilágát, egyúttal a József Attilára oly jellemző magatartást is, amellyel a világ rendjét, benne az ember helyét kutatta, s azt a bátorságot is, amellyel szembenézett az egzisztenciális következményekkel járó tapasztalatokkal.

A modern technikai eszközöket felvonultató virtuális kiállítás József Attila költészetét és életútját új technológiák (szinkron vezérelt digitális videolejátszók, digitális hanglejátszók, interaktív multimédiás programok) segítségével mutatja be. A multimédiás forma új lehetőségeket is kínál. Az elektronikus grafikai arculat és a videó background animáció segítségével látványos és modern, ugyanakkor az életmű bemutatásának tárgyias formáját választja. A rendezők modern tipográfiával, kompozitálásos technikával egységesítették a bemutatandó kéziratok, fotók, könyvek és dokumentumok képeit az archív felvételekkel. Kivételes esetekben háromdimenziós modellezést is alkalmaznak.

A hét plazma tévén és két számítógépen bemutatandó anyag, valamint az audioeszközök segítségével meghallgatható versek reményeink szerint fölkeltik az érdeklődést József Attila költészete iránt. Az interaktív, multimédiás forma kiválóan alkalmas arra, hogy a látogatók mélyebb, összetettebb ismeretekre tegyenek szert, maguk is irányíthassák az ismeretszerzést. A programot úgy állították össze, hogy a látogatók az információk között barangolva saját tempójukban, több szempont szerint juthatnak el az adatok mélyebb rétegeihez. Az így elérhető információtömeg segítségével teljes és átfogó képet alkothatnak József Attila életéről és munkásságáról. A nézelődés során egyre mélyebbre hatolhatnak az információ tengerébe, így bárhonnan is közelítenek, feltárul az egész történet.

József Attila nem tartozik azok közé a költők közé, akiknek relikviáiból egy egész kiállítást lehetne rendezni, mert sajnos a költő után nagyon kevés tárgyi emlék maradt. A hagyományos kiállításokhoz szokott ember felkapja a fejét, amikor végig nézi az új József Attila kiállítást, mert a kiállító teremben a hagyományostól elütő módon plazma televíziók segítségével juthat közelebb a költő, senki máséhoz nem fogható, csodálatos világához. A rendezők most sem állítanak ki mást, mint amit a hagyományos kiállításokon be tudnak mutatni, itt a kiállítás formája változik meg. József Attila kéziratai, könyvei láthatók és az a néhány tárgy, amely ránk maradt: írógépe, tolla, pipája, ceruzája… A plazmatévéken futó anyag a munka végére inspirációs anyaggá is válik: Bartók zenére komponálták a multimédiás kiállítás ritmusát. Annyira él a zene és a kép együtt, hogy minden információt, amelyet a hagyományos kiállításban képaláírásként szoktak a dokumentum alá tenni, azt most betették a számítógépbe. Aki ezeket a filmeket megnézi a képernyőkön, és kíváncsi a további részletekre, az a számítógépen minden információt megkaphat. A mai olvasók nem ismerhetik József Attila különálló versesköteteit, hiszen mindig gyűjteményes kiadásokkal találkoznak, holott ezek annak idején önálló kötetenként jelentek meg. Ebben a programban lehetőség van arra is, hogy a kötetekből kiválasztott verseket a látogató meg is hallgathassa. Ilyen még nem volt!


Frissítés időpontja: 2009-09-08