Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

A magyar kultúra ünnepe

Besorolás: -
Időpont: 2009. január 16. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Városháza (díszterem)

Délvidéki központi ünnepség

Ünnepi műsor Kölcsey Ferenc Himnusz a magyar nép zivataros századaiból című versének születésnapja, továbbá Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója, valamint a Kreativitás és az Innováció Európai Éve alkalmából.

A megemlékezés jegyében a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa Díjának, Aranyplakettjének és Plakettjének átadása, valamint a Vajdasági Szép Magyar Könyv című pályázat eredményhirdetése. Az egybegyűlteket Dudás Károly Magyar Örökség díjas író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszönti. Az ünnep szónoka Pomogáts Béla irodalomtörténész, A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Anyanyelvi Konferenciájának elnöke. A műsorban közreműködnek a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Szép Szó Műhelyének résztvevői és a szabadkai Garden Quartet. Az est házigazdái: Gondi Martina és Sutus Áron.

Az ünnepség keretében az idén hatodik alkalommal kerül sor a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa Díjának, ötödik alkalommal a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Aranyplakettjének és negyedik alkalommal a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Plakettjének ünnepélyes átadására. Magyar Életfa Díjban részesül: Barta Júlia ny. óvónő, a vajdasági versmondómozgalom lelkes szervezője (Bácsfeketehegy); Dévavári Beszédes Valéria magiszter, néprajzkutató, könyvszerkesztő (Szabadka); Gyurcsics Erzsébet ny. színművész (Zombor); Horváth Emma középiskolai tanár, előadóművész, rendező, a Csáth Géza Művészetbarát Kör vezetője (Szabadka). Aranyplakettet kap: Kálóczy Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezető főtanácsosa (Budapest). Plakettet kap: Bada István és Bada Johanna olvasásnépszerűsítők, a MIRK főszervezői (Újvidék–Budapest); Vrábel János ny. rajztanár, hangszerkészítő, a népművészet mestere (Csóka); a Pipacs Nőegylet (Torontálvásárhely).

Videoklip: Farkas Miklós (másodoperatőr-vágó), Siflis Zoltán (operatőr-rendező).


Frissítés időpontja: 2009-09-08