Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Prágából jelenti a Tanjug

Besorolás: -
Időpont: 2008. november 3. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház

Molnár Tibor Prágából jelenti a Tanjug, avagy Dubèektől Husákig (Az 1968/69-es csehszlovákiai események az újvidéki Magyar Szó hasábjain) című könyvének bemutatója a Magyar Szó közéleti napilap és a zentai Városi Könyvtár közös szervezésében. A könyvbemutató vendégei: a szerző, Molnár Tibor helytörténész és a Magyar Szó munkatársai. A szerzővel Tari László zentai helytörténet-kutató beszélget.

A Magyar Szó Kilátó Könyvek sorozatának negyedik kiadványa részletesen feltárja az 1968/69-ben Csehszlovákiában lezajlott eseményekről az újvidéki Magyar Szóban megjelent tudósításokat, amelyeknek köszönhetően a vajdasági magyar olvasó naprakészen tájékozódhatott. Az akkori eseményekről szóló tudósítások sokoldalúak, részletesek, tárgyilagosak és tényszerűek voltak. A napilap tudósítói által küldött beszámolók empátiával és a csehszlovákiai helyzet jelentőségének és komolyságának átérzésével íródtak.

„A 60-as évek közepére nehéz politikai-gazdasági helyzetbe jutott Csehszlovákiában szükségszerű és elkerülhetetlen volt, hogy egy olyan karizmatikus politikus jusson hatalomra, mint Alexander Dubèek. Dubèek, aki ekkor még egyaránt élvezte a kommunisták és a pártonkívüliek támogatását is, csak a jéghegy csúcsát jelképezte, hiszen mögötte a kommunista reformpolitikusok (Smrkovsky, Kriegel, Šik, Hajek) egész hada sorakozott fel. A hatalomra került reformerek elképzelése egyszerű volt: elsősorban rendbe tenni az ország gazdasági helyzetét, és ezzel javítani a polgárok életszínvonalán, másodsorban lazítani a politikai élet kötöttségén a sajtócenzúra eltörlése és az értelmiségnek nyújtott szabad véleménynyilvánítás útján, harmadsorban a föderális állam létrehozásával a nemzetek – főleg a csehek és a szlovákok – közötti ellentétek elsimítására törekedni… A szovjet vezetőség még eltűrte a sztálinista Antonin Novotny eltávolítását a CSKP éléről, azonban a cenzúra eltörlését és az írók lapjának – a kritikus hangvételű Literálni listynek – megjelenését már nem nézte jó szemmel. A szocialista tábor »veszélyesnek« és »eretneknek« minősítette az új csehszlovák vezetőség elképzeléseit…” (Részlet a könyvből)


Frissítés időpontja: 2009-09-08