Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Michael Frayn: Még egyszer hátulról – avagy ajtók és szardíniák

Besorolás: -
Időpont: 2008. november 26. 19:00
Település: Újvidék
Helyszín: Újvidéki Színház
Szereplők: Dotty Otley, Mrs. Clackett – Banka Lívia; Garry Lejeune, Roger Tramplemain – Kőrösi István; Brooke Ashton, Vicki – Jankovics Andrea; Frederick Fellows, Philip Brent – Balázs Áron, Pataki gyűrű-díjas; Belinda Blair, Flavia Brent – Elor Emina; Selsdon Mowbray, Betörő – Giricz Attila; Lloyd Dallas, Rendező – Varga Tamás; Tim Algood, Színpadmester – Sirmer Zoltán; Poppy Norton Taylor, Ügyelő/Súgó – Ferenc Judit. Díszlet- és jelmeztervező: Csík György, m.v. Dramaturg: Góli Kornélia. A rendező munkatársa: Pongó Gábor. Smink: Szabó Margit. Fény: Szöllősi László és Majoros Róbert. Hang: Salamon József. Ügyelő: Bíró Alekszandra. Súgó: Lovas Csilla. Fotó: Mikus Csaba. Rendező: Puskás Zoltán. Támogatók: Újvidék Város Kulturális Titkársága, Szülőföld Alap. Médiapartner: Panonija TV

Az előadásról:

Elölről, hátulról, elölről
Az Újvidéki Színház Még egyszer hátulról című előadásáról
Kutya nehéz lehet matematikai pontossággal improvizációt imitálni. Eljátszani azt, hogy itt most bizony becsúszott egy baki – sőt, bakit bakira halmozunk! – és mindeközben tudatában lenni annak, hogy a legkisebb tévedés, mellényúlás is végzetes lehet. Éppen azért, mert a rögtönzést csakis úgy lehet mímelni, hogy a legkevésbé sem rögtönözhetünk, és minden erőnkkel a precízen összehangolt játékra kell koncentrálnunk.
(...)
Puskás Zoltán rendező szigorúan tartotta magát a Frayn-darab szövegéhez mind a rendezői utasítások, mind a díszlet maghatározása, mind pedig a párbeszédek tekintetében. Azt hiszem, másként nem is cselekedhetett volna, mert a darab úgy, ahogy van, egy tökéletes matematikai konstrukció, egy olyan építmény, amelyben minden egyes téglának megvan a pontos helye, és akár ha egyet is kiemelünk a helyéről, a teljes építmény összeomlását kockáztatjuk. Különösen a második felvonásra igaz ez az állítás, hiszen itt párhuzamos és rendkívül összehangolt cselekvésre van szükség: van egyfelől az előadáson belüli előadás, amelyben pontosan meg van határozva, hogy kinek mikor van jelenésea „színpadon”, és nyolc ajtó melyikén kell belépnie (vagy kilépnie-nézőpont kérdése), másfelől pedig van a „színfalak mögött” zajló némajáték, amelynek precízen kell követnie a háttérben zajló előadást ahhoz, hogy a poénok a megfelelő pillanatban és a megfelelő módon csattanhassanak el.
A rendezőnek tehát a korántsem lebecsülendő supervisor szerep jutott, aki vasszigorral felügyeli és koordinálja a színészi játékot Michael Frayn részletes receptje szerint. Az előadás láttán leszögezhető, hogy Puskás bámulatos munkát végzett.
A színészeknek egy többszörösen skizofrén helyzetben kell helytállniuk. Egyfelől el kell játszaniuk, hogy ők mindannyian színházi emberek, másfelől pedig a „kulisszák mögött” kellett „színészkedniük” a második felvonásban. A tudathasadásos állapotot csak tetézte, hogy a színészeket alakító színészeknek két karaktert kellett megformázniuk: a színészek karakterét, valamint az előadáson belüli előadás jellemeit. És persze folyamatosan ügyelniük kellett arra, hogy mikor melyik szerepet alakítják éppen, nehogy egyikből a másikba csússzanak át, amikor nem kellene. Elmagyarázni sem könnyű, eljátszani pedig nyilván még nehezebb.
(Pressburger Csaba, Családi kör, 2008. június 5.)

Jegyek az Újvidéki Színház pénztáránál válthatók az előadás napján 16-tól  19 óráig,  illetve előjegyezhetők az 021-525-552 vagy a (9-től 14 óráig)  021-657-2526-os  és 021-66-22-592-es a telefonszámon, valamint a következő villámposta címeken: szinhaz@eunet.yu , ujvidekiszinhaz@yahoo.com. Web: www.uvszinhaz.co.yu

Frissítés időpontja: 2009-09-08