Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Gyöngyök reneszánsza

Besorolás: -
Időpont: 2008. október 8. 16:00
Település: Szabadka
Helyszín: A Vajdasági Magyar Folklórközpont székháza
A Magyar Gyöngy Egyesület kiállításának megnyitója. Az érdeklődők megismerkedhetnek a népi fűzéstechnikákkal készített,  igen változatos üveggyöngyből készült magyar népi ékszerekkel a Sárközből, Kalotaszegről, a moldvai csángók világából. A kiállítás ízelítőt ad a magyarországi sváb lakosság öltözetéből is. A szervezet tagjai alkotásaikkal a hagyományokra építkezve, mai öltözetünkhöz alakított ékszereket is bemutatnak, ugyanakkor, 2008-ban a Reneszánsz Év jegyében gondolkodva az ékszerek egy része e stílust idézi és külön erre a kiállítás-sorozatra készült. A kiállított tárgyakat fotók is kísérik.
Ezen felül nemcsak kész ékszerek, de önálló gyöngyszemek is bemutatásra kerülnek, 160 db különféle ritkaság, amelyek anyaga üveg, fa, féldrágakő, kerámia, alumínium, csont.
A kiállítást megnyitja Fehér Anna, a Magyar Gyöngy Egyesület elnöke. Közreműködik a Szalagfűző énekcsoport.
A kiállítás megnyitóját követően az 1980-as évekből sárközi és kalotaszegi ismertetőanyag és Magyar Tamás Gyöngyök és pitykék című filmjének bemutatására is sor kerül.
A belépés díjtalan.
A kiállítás szervezője a Vajdasági Magyar Folklórközpont.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a bemutatkozó alkotók és a szervezők október 8. és 24. között munkanapokon délután kettő és este hat óra között.

Frissítés időpontja: 2009-09-08