Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Auschwitzi jegyzőkönyv, avagy: az égő titok

Besorolás: -
Időpont: 2008. június 27. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Városi Múzeum
Ünnepi könyvbemutató, amelynek kiemelt vendége a kötet szerzője, dr. Haraszti György egyetemi tanár. Az esten közreműködik a zentai Apropó együttes (Hajnal Anna, Illés Eszter, Mészáros Krisztina és Zsoldos Ervin).

A műsorban elhangzó dalok: 1. Shalom Alechem. 2. 137. zsoltár: „Babilonnak folyóvize mellett…”. 3. Yerushalaim shel zahav (Arany Jeruzsálem). 4. Százéves pályaudvaron. 5. „Szól a kakas már…” 6. Többé nem akarom.

„Az Auschwitzi jegyzőkönyv a nemrégiben magunk mögött hagyott XX. század alapszövege. Közvetlen és friss látlelete annak, hogy mivé lett az ember abban a 2000 éves civilizációs folyamatban, amely az eredeti gyilkos természetétől kívánta megváltani. A két auschwitzi »Häftling« – akik 1944 áprilisában megszöktek a halálgyárból, hogy a világnak megvigyék a rossz hírt – apostoli tettével, s tanúságával, százezrek életét kívánta megmenteni. Helyette az ember természetének legpontosabb anatómiáját adták – a roppant laboratórium friss tapasztalatából, ahol ez a természet a maga eredeti teljességében kiélte magát. Hogy miért nem olvassák ezt az alapszöveget (evangéliumot) sokadik, népszerű kiadásban, miért nem tanítják az iskolákban keletkezésének történetét, miért nem dolgozzák fel a fikciós műfajok, regények, filmek: azaz miért nem szívódott fel antianyagként a kultúrába – az a mai napig véget nem ért »botrány« krónikájához tartozik. / A magyar történelem, először a maga ezer éve alatt, az auschwitzi tettben lépett be az úgynevezett világtörténelembe: igazi tartalmat adva a csak önmagával azonos világtörténeti fogalomnak, Auschwitznak. Szellemi és fizikai értelemben. Lehetőséget és emberanyagot nyújtott, hogy a nagy emberi kísérlet beteljesedhessék. Közel félmilliós áldozattal (egykori magyar állampolgárokkal: zsidókkal és nem zsidókkal) töltötték fel rövid két hónap alatt azt a rendszert, amely még rövidebb idő alatt füstté alakította át az emberi lényt. / Lett volna mód e művelet lebonyolításának megakadályozására – ha a címzettek tudomására hozzák, hogy mi vár rájuk Auschwitzban. Haraszti György Égő titok című tanulmánya azt a folyamatot kíséri végig, hogy ez a hír miért maradt titokban, s a magyar zsidóság deportálása előtt nyilvánvalóvá lett információnak – hogy mi is folyik Auschwitzban? – mi lett a végzetes sorsa. (Ugyanő rekonstruálta filológiai pontossággal az Auschwitzi jegyzőkönyv variánsait is.)” (Kőbányai János)


Frissítés időpontja: 2009-09-08