Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Az Újvidéki Színház vendégjátéka az 53. Sterija Játékokon

Besorolás: -
Időpont: 2008. június 2. 19:00
Település: Újvidék
Helyszín: Újvidéki Színház

Richard O’Brian: Rocky Horror Show. Szereplők: Dr. Frank-N-Furter – Balázs Áron; Brad Majors – Kőrösi István; Janet Weiss – Jankovics Andrea; Magenta – Elor Emina; Riff Raff – Kovács Nemes Andor, m.v. Eddie – Giricz Attila. Columbia – Ferenc Ágota; Dr. Everett V. Scott – Magyar Attila; Rocky Horror – Huszta Dániel; Kriminológus – Jaskov Melinda; Ralph – Sirmer Zoltán; Betty – Táborosi Margaréta, m.v.; Kórus: Varga Tamás; Elor Emina; Német Attila; Ferenc Ágota; Sirmer Zoltán; Táborosi Margaréta; Kovács Nemes Andor; Tóth Laura, m.v.; Pongó Gábor; László Judit, m.v.; Molnár Róbert, m.v.; Pfau Izabella, m.v. A dalszövegeket fordította: Gebora György. Magyar szöveg: Kálloy Molnár Péter. A zenei felvételen közreműködött: Jenei Szilveszter (gitár, akusztikus gitár), Margit József (basszusgitár), Gyenes Béla (szaxofon), ifj.Szabó Ferenc (billentyűs hangszerek), Szabó Ferenc (dob). Korrepetítor: Ligeti Éva, m.v. Díszlet: Szendrényi Éva, m.v. Jelmez: Horváth Kata, m.v. Koreográfus: Lavro-Gyenes Ildikó, m.v. A koreográfus asszisztense: Kelemen Márta, m.v. Rendezőasszisztens: Ferenc Judit. Sminkmester: Szabó Margit. Fénymester: Szöllősi László és Majoros Róbert. Hangmester: Salamon József és Bíró Tibor. Ügyelő: Bíró Alekszandra. Súgó: Lovas Csilla. Fotó: Mikus Csaba Az előadás támogatói: OKM, NKA, Szülőföld Alap, Újvidék Város Kulturális Titkársága. Médiapartner: Panonnia TV

Az előadásról:

„Bámulunk bele a világűrbe, és egyetlen értelmes lény sem tekint vissza ránk.” (Rüdiger Safranski)

Mit kell tudni a Rocky Horror Show-ról?
„Nem az a lényeg, hogy ez egy horror paródia. Nem is az, hogy sci-fi. Régen íródott, ilyen értelemben nincs aktuális mondanivalója. De van benne valami, ami nagyon fontos: a gonosz nemtelen. Nem nő és nem férfi és mindenkit léprecsalhat. Ez a történet is egy emberpár megrontásáról, elcsábításáról szól. Akárcsak a Bibliában. A gonosz becsap, fűt-fát ígér, ott kísért meg, ahol csak tud, naaa, egyél az almából, majd meglátod, milyen okos leszel... ugyanaz, mint mikor például azt mondja naaa, igyál csak, meglátod, milyen jó lesz... Frank, a főszereplő is azért transzvesztita, mert nem nő és nem férfi, és mert mindenkit megront. Ő a Bibliai kígyó. Persze Transzilvánia galaxisból érkezett és ő ezért (is) egy transzexuális lény, ez lényegében ugye utalás Drakulára, és a darab paródia voltát is szolgálja, akárcsak az, hogy Frank egy szörny - vagyis emberi lény- megteremtésén dolgozik (Frankestein)... (Nagy Viktor)

Különösen jelentős, hogy az ördög hermafrodita, a szexus erős kiemelésével. Azért áll előtte az emberpár. Az ördög az eredendő bűn. Hogy ez a bűn a szexussal miképpen függ össze, nem tudjuk, csak azt, hogy összefügg.
A szexus valamilyen sötét, mágikus veszély, amit mindenki érez. De hiába érez. A férfi és a nő nyakán meghurkolva e sötét veszélyhez van kötözve.
Ha ez az emberpár a hermafrodita jegyében áll, a pokolba kerül. Ezt tudjuk. A házasságok többsége ezt bizonyítja. Azt kellene megvalósítani, hogy a házastársak egyesülése az androgün jegyében legyen. Le kellene vetni minden démont. Mert ez a mátrix a démonok mátrixa. És a kísértésé. A félelemé, éspedig a megalapozott félelemé. Mert itt igazán van mitől félni. Ez a bűn és a bűncselekmény mátrixa, de ugyanakkor azé a gyanútlané, aki azt mondja, a rossznak nincs realitása. Ez a sötétség és a zavar és a zaklatottság és a lelkiismeretfurdalás, az álmatlan éjszaka, az összetévesztés jele. Ide tartozik a szexus körébe tartozó mindennemű titkos aktivitás, főként a kacérság és a csábítás. Az ördög mindig csábít, lásd Faust.
Az ördög elől nem kell kitérni. Sőt. Oda kell menni hozzá és meg kell ismerni. Ha az ember megismeri, csalódik. Hallatlanul unalmas és émelyítő. Aki az ördögtől nem fél, attól fél az ördög. (Hamvas Béla)

Néhány alkalommal, kedves Hasszin, volt alkalmam megtapasztalni azt, amit kedvenceid, ezek a különös, háromagyú lények földi nyelven zenének neveznek. Furcsa módon az általuk összeállított hangsorozatoknak köszönhetően a lények jelenlétében egyidejűleg különféle természetű impulzusok jelentek meg, különböző, teljesen ellentmondó érzeteket idézve elő, amelyek szokatlan érzelmeket és számunkra idegen reflexmozdulatokat váltottak ki.
És valóban gyermekem, az így összeállított hangsorozatok minden olyan lényre, akinek jelenlétébe behatoltak, egészen különös hatást gyakoroltak.
Még énbennem is, mint mondják, egy „más fából faragott” lényben is, különféle lényi impulzusok jelentek meg, és egy szokatlan sorrendben követték egymást. (G.I. Gurdijeff: Belzebub elbeszélései unokájának)

„Nincs élet probléma nélkül. De probléma sincs élet nélkül! Követhető?” (Dr. Frank-N-Further)

Forrás: Újvidéki Színház


Frissítés időpontja: 2009-09-08