Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Új könyvek

Besorolás: -
Időpont: 2008. június 9. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház
„Szélcsend…” Bozóki Anasztázia Szélcsend című posztumusz kötetének, valamint Bozóki Antal magiszter A magyarok a Vajdaságban (Válogatott írások 2001–2007) és A vajdasági magyarság helyzete (2007) című legújabb könyveinek ünnepélyes bemutatója a szerző, Bozóki Antal részvételével, valamint Mészáros Bába Lúciának, az Újvidéki Rádió szerkesztőjének és Matuska Márton közírónak a közreműködésével.

1. Bozóki Anasztázia: Szélcsend. Újvidék, 2008, Free Media Lapkiadó Kft., 210 p.
2. Bozóki Antal: A magyarok a Vajdaságban. Válogatott írások 2001–2007. Újvidék, 2007, Árgus – Vajdasági Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület, 343 p.
3. Bozóki Antal: A vajdasági Magyarság helyzete. 2007. Újvidék, 2007, Árgus – Vajdasági Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület, 126 p.

„Halk szavú, magába forduló, tépelődő, ugyanakkor nyitott szemmel járó, az életet érdeklődőn, sőt árgus szemmel figyelő ember Bozóki Hugyik Anasztázia, a Szélcsend írónője, a Szépség elkötelezettje és megéneklője, aki ugyanakkor telve volt bizonytalansággal, kétellyel; jól teszi-e a dolgát, s mindazt, amit ír, hogyan formálhatná, csiszolhatná tökéletesebbre? Állandóan mindent javítani, változtatni, bővíteni, folytatni szeretett volna. / Húsz-valahány vers, valamivel több novella, néhány gyermekvers és gyermekekről szóló, nekik szánt próza, s két, mintegy negyven-negyven oldalas regénykezdemény (Rakétanapló, Kastélyfalva) – ennyi fért a kötetébe. A kötetbe, amelyet az írónő korai halála után a férje válogatott össze a nyilván sokkal gazdagabb hagyatékból, s aki nemcsak a kötetcím kiválasztója, hanem néhány címtelenül maradt írás utólagos címének kegyeletes kitalálója, valamint az életrajzi megemlékezés írója is egyszemélyben. / Elszoruló szívvel forgatja az ember ezt a különös kötetet, a Szélcsendet. Rendhagyó kötet, hisz olvasója nemcsak a »végterméket« kapja kézhez, hanem a szerkesztő jóvoltából a szinte minden negyedik, ötödik írást kísérő spontán írói megnyilatkozásokat is: széljegyzeteket, megjegyzéseket, kérdéseket és terveket, s így akaratlanul is betekintést nyer alkotójuk műhelytitkaiba, vívódásaiba, útkeresésébe. Bozóki Hugyik Anasztázia félénkségét, kishitűségét bizonyítja már maga az a tény is, hogy mindvégig álnéven jelentette meg műveit. Újhelyi Teréz, N. Bajcsi Éva, B. J., J. Gy., Földi Balázs Péter – ezek a nevek szerepelnek a Magyar Szóban (néhányuk a Magyar Szó Majtényi Mihály Novellapályázatán is bejutott a megvásárlásra ajánlottak közé), a Családi Körben és a Heti Újságban megjelent művei alatt.” (Részlet Jódal Rózsa Küzdelem az Idővel, az Anyaggal című, Bozóki Hugyik Anasztázia Szélcsend kötetéhez írt utószavából)


Frissítés időpontja: 2009-09-08