Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

A Magyar Kultúra Napja

Besorolás: -
Időpont: 2005. január 22. 19:00
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház

Délvidéki központi ünnepség Kölcsey Ferenc Himnusz a magyar nép zivataros századaiból című versének születésnapja alkalmából. A megemlékezés jegyében a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa Díjának és Plakettjének ünnepélyes átadása. Köszöntőt mond: Dudás Károly író, a VMMSZ elnöke. Az est díszvendége: Komlós Attila, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Anyanyelvi Konferenciájának ügyintéző elnöke.

Az ünnepség keretében az idén második alkalommal kerül sor a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa Díjának és első alkalommal a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Plakettjének ünnepélyes átadására.

Magyar Életfa Díjban részesül:

• Fejes György színművész,
• Király Ernő zeneszerző, népzenekutató,
• Kódé Károly művészeti vezető,
• dr. Szeli István akadémikus.

Aranyplakettet kap:

• Dr. Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Anyanyelvi Konferenciájának elnöke.

Plakettet kap:

• Szilaveczky Csilla, a Magyar Kultúra Alapítvány titkára.

A műsorban közreműködik: Erdély, a Felvidék, Horvátország és a Muravidék egy-egy kiváló pódiumművésze, valamint a zentai Musica Pannonica női kamarakórus és a zentai Kapaszkodó együttes. Videoklip: A mi Vajdaságunk. A zenét és a szöveget írta, előadja: Szabó Róbert. Másodoperatőr-vágó: Király Attila. Operatőr-rendező: Siflis Zoltán.

Műsorvezető: Kormányos Katona Gyöngyi.

Az ünnep napján délelőtt 10 órai kezdettel a Zentai Alkotóházban (Posta utca 18.)  Kulturális stratégia határon innen és túl címen megrendezésre kerül a Kárpát-medence magyar kulturális ernyőszervezeteinek hagyományos fóruma. Bevezető előadást tart: Bárdi Nándor, a budapesti Teleki László Intézet tudományos főmunkatársa.

A rendezvény támogatói: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága és a Zentai Önkormányzat.

Ferenczy István: Kölcsey Ferenc ülő szobra (1841–46)
Márvány, magasság: 153 cm
Magyar Nemzeti Galéria, Budapest


Frissítés időpontja: 2009-09-08