Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Szigligeti Ede: Liliomfi.

Besorolás: -
Időpont: 2008. április 24. 19:30
Település: Szabadka
Helyszín: Jadran színpad
Társadalmi vígjáték. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház vendégjátéka. Szereplők: Liliomfi – Rácz József. Szellemfi – Sőtér István. Szilvai Tódor – Kacsur András. Mariska, árva, növendék – Vass Magdolna. Kamilla kisasszony – Kacsur Andrea. Kányai, fogadós – Szabó Imre. Erzsi – Orosz Melinda. Gyuri, pincér – Ferenci Attila. Schwartz Adolf, pesti fogadós fia – Ivaskovics Viktor. Schwartz fogadós Pestről – Katkó Ferenc. Kati – Béres Ildikó. Gizi – Gál Natália. Ica – Orosz Ibolya. Ferkó – Krémer Sándor. Jelmez: V. Csolti Klára. Díszlet: Alekszander Belozub. Rendező: Vidnyánszky Attila.

„Szigligeti Ede komédiája reflektál a beregszászi társulat sanyarú helyzetére. Méltó módon: öniróniával és humorral. Vidnyánszky a legjobb formáját mutatja, könnyed, elegáns és pontos, mint mindig, amikor játszik, és nem patetikus. Az előadás több mint aktuális párhuzam és klasszikus penzum: fölszabadult, kreatív társulati munka. A színészeket játszó színészek keretbe foglalják a darabot, kiszólnak, beszólnak, kommentálják, zenével körítik, elidegenítik és domesztikálják az eredetit – mindezt ugyanazzal a közvetlen gesztussal.” (Koltai Tamás: Cigány élet ez. Élet és Irodalom, 2007. szeptember 13.)

„A színház és a színházi lét mint téma Vidnyánszkyéknak alkalmat és ürügyet szolgáltat a szellemes, dobbal, gitárral, hegedűvel és más zeneszerszámokkal prezentált élőzene révén »kihangosított« némajátékokkal kiegészülő közbe- és félreszólásokra. Ezek egyrészt vitán felül színesítik a gyakorlatilag teljes szöveggel elhangzó örökzöld komédiát, másrészt kevésbé vidám összefüggésekre irányítják a nézők figyelmét: nevezetesen a beregszászi társulat állandósult létbizonytalanságára – mégpedig korántsem a gyomrot megülő panaszáradat formájában, hanem az önreflexió és az ön-irónia eszköztárának bevetésével.” (Jászay Tamás: Színházat csinálni jó dolog-log-log. Forrás: szinhaz.net)

Belépőjegyek a színház pénztárában vásárolhatók 10 órától 13 óráig, valamint 18 órától az előadás kezdetéig, illetve rendelhetők az alábbi telefonszámon: 024/557-436.


Frissítés időpontja: 2009-09-08