Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Szakíts, ha tudsz! – Marozsán Erika koncertje

Besorolás: -
Időpont: 2008. április 26. 19:30
Település: Szabadka
Helyszín: Kosztolányi Dezső Színház (Harambašić utca 4.)
A Kosztolányi Dezső Színház és a Dombos Fest közös produkciója. Marozsán Erika – ének, Juhász Gábor – gitár, Papesch Péter – baszus gitár, Rubik Ernő – zongora, Borlai Gergő – dob. Zeneszerző: Juhász Gábor. Szövegíró: Jónás Tamás
A három fiatal, sikeres és saját útját járó művész talán egyenként sem ismeretlen a zene, az irodalom és a színház- és filmművészetet kedvelők körében, együtt pedig kifejezetten karakteres, értékes CD-t készítenek.
A jazzes, sanzonos motívumokkal átitatott dalok egy szakítás történetét dolgozzák fel az elhagyott nő szemszögéből. A korban és mentalitásban természetesen Marozsán Erikára hasonlító szerelmes lány ugyan olykor veszi a bátorságot a reményre, de a szakítás fájdalmassága még a játékosabb, frivolabb dalokon, szituációkon is átüt.
Megtudhatjuk végre, milyen az, amikor a lány ébred fel kissé öntudatlanul egyéjszakás kaland után (Vasárnapi másnap); milyen, amikor öröm és kétségbeesés között várja, hogy kiderüljön, terhes maradt-e miután elhagyta szerelme (Ön, hölgyem, terhes nő); hogyan kiabálja világgá elemi erővel csalódását (Inkább fáj); vagy éppen milyen a lánynak, akit szerelme fojtogató szeretetettel imád (A bezárt lány).
A kifejezetten szép dalok, a megnyilatkozás természetessége már önmagában emlékezetessé teszi az estet, az igényes zene, az erős drámaiságú szöveg és Marozsán Erika karaktere, hiteles előadása azonban igazi, ínyenceknek való estet kínál.

Marozsán Erika (1972)

A Balettintézet, majd  a Színművészeti Főiskola elvégzése után az Újszínház társulatához szerződött. Játszott Csehov, Kleist, Lorca és Brecht darabokban is. Több magyar és nemzetközi filmben tűnt fel (Rám csaj még nem volt ilyen hatással, Bukfenc, Esti Kornél csodálatos utazása, Szökés, Altamira, Pannon töredék, Országalma, Szomorú vasárnap, Egy nap története, A tizedik nyár, Rózsadomb, Tabata, A költő, Rokonok), melyek közül több film jelentős nemzetközi sikereket ért el. Ma szabadúszó szinészként  a világot járja, a magyarországi itthonlét alatt pedig szenvedélyesen veti bele magát a hazai zenei életbe is.

Juhász Gábor  (1968)

Juhász Gábor 1990 óta, egy hosszabb megszakítással, a Postások Erkel Ferenc Zeneiskolájában tanít jazz gitár szakon. Zenei tárgyú cikkei 1998 óta rendszeresen jelennek meg. Alapító tagja a Tin-Tin Quartetnek, éveket zenélt együtt Binder Károllyal, akivel több sikeres CD-t is megjelentetett. Az Indiából hazatérő Lantos Zoltán vezette Mirrorworld Quartetjének, majd a Samsarának, a Bosambónak, az Off Course-nak, a Balázs Elemér Groupnak és  a Dés László Szeptettjének is meghatározó zenésze volt. Játszott a David Yengibarjan vezette trióban, valamint olyan külföldi nevekkel, mint Palle Mikkelborg, Erik Trufaz, Archie Shep, Charlie Mariano. 2002-ben elnyerte a Gramofon Magyar Jazz Díját.

Jónás Tamás (1973)

Költő, író. Soros-, Arany János-, Artisjus-, Móricz Zsigmond ösztöndíjas, Nizzai Kavics díjas. 2002-ben kis Herder díjas. Kötetek: "...ahogy a falusi vén kutakra zöld moha települ" (versek), Nem magunknak (versek), Cigányidők (kisregény), Bentlakás (versek), Bánom, hogy a szolgád voltam (elbeszélések), Ő (versek), Apáimnak, fiaimnak (elbeszélések), Kiszámítható józanság (versek, 2006), Als ich noch Zigeuner war (németre fordított prózák, 2006). A dokk.hu költészeti portál alapítója, a Holmi, az ÉS, a Népszabadság, a Mozgó Világ hozza legfrissebb írásait, de szinte az összes fontosabb, nagy lapban publikált és publikál.

További információk: www.szakitshatudsz.hu


Frissítés időpontja: 2009-09-08