Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Könyvbemutató

Besorolás: -
Időpont: 2008. április 30. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház
Mály József. Dr. Gulyás Gizella Mály József élete és művészete (1860–1901) című könyvének ünnepélyes bemutatója a szerző és Fehér Márta újvidéki művészettörténész közreműködésével. Az estet Gulyás Gizella festőművész alkotásainak kiállítása gazdagítja.

„Tájegységünk magyar kultúrájának kutatása körül jelenleg is nagy a lemaradás. Szépirodalmunkról összehasonlíthatatlanul gazdagabbak az ismereteink, mint a képzőművészeti életünk mindenkori állapotáról, fejlettségi fokáról, kiemelkedő alakjairól. Irodalmi múltunk kutatásainak részeredményei már évtizedekkel ezelőtt lehetővé tették az irodalmi szintézis megalkotását. Művészettörténetünk adósságai közé tartozó Mály József festőművész életművének monografikus feldolgozásával jelen esetben e könyv egy olyan pályát hivatott bemutatni, amely eddig hozzáférhetetlen volt a szakmabeliek, a közönség és az érdeklődők számára.

Mály művészete szinte teljesen ismeretlennek számít, mivel az utóbbi több mint félszáz évben csupán a zombori Városi Múzeumban őrzött két festménye szerepelt a kiállításokon. Egyrészt azért is tekinthető szinte teljesen ismeretlen festőnek, mert egy tragikus, derékba tört igen rövid és befejezetlen életpályával állunk szemben, melynek szétszóródott eredményeit, teljesítményeit az idő múlásával egyre nehezebb volt felkutatni…

Mály József feledésbe merült életművének monográfiájával kegyelettel emlékezünk meg, születésének 145. és halálának 105. évfordulójáról, akit a nagybányai művészek első generációinak tagjaként, az »első nagybányai festőnk« megtisztelő cím illet meg szűkebb pátriánk képzőművészeti életében…” (Részlet a könyv bevezetőjéből)


Frissítés időpontja: 2009-09-08