Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Az útitárs

Besorolás: -
Időpont: 2008. február 14. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház

Krúdy Gyula azonos című regénye alapján készült kamaradarab. A zentai székhelyű Térzene Irodalmi és Művészeti Társaság hagyományos Bálint-napi műsora. Fellépnek: Verebes Krnács Erika, Pozsgai Zsófia, Máriás Endre, Palusek Edina és Vicei Károly. Sorozatszerkesztő, szövegkönyvíró és rendező: Vicei Károly.

„Akkoriban töltöttem be negyvenedik évemet – kezdi mondókáját a szerző/elbeszélő regénybeli útitársa egy éjszakai vonaton. A magyar irodalomnak eme leglíraibb kisregénye egyetlen, hosszú férfimonológ. De senki se higgye, hogy csupán nőhódításaival fog dicsekedni hősünk. A sikerbeszámoló sokkal inkább a politikusok kenyere, míg a művész tiszte, hogy a kudarcos élet küzdelmeiről szóljon, s esetleg megtanítson bízva bízni. Krúdy sok helyütt keserűen említi a negyvenedik életévvel beköszöntő »dércsípte időszakot«. Rövid ismertetőnk kiemelni óhajtja az írói életrajz azon mozzanatait, amelyek a kellő megformálás ellenére is felismerhetők a bemutatásra kerülő kisregényben.

Krúdy huszonegy évesen feleségül veszi a nála hét – saját állítása szerint: tíz – évvel idősebb Spiegler Bellát. 1900 és 1908 között három gyermekük születik. Az író többet lakik szállodákban és olykor örömházakban, mint családja körében. Amikor 1915-ben a Royal Szállóba költözik, az igazgató felesége, Rezsan szeretője lesz. Rezsan igazi társaságbeli dáma: értelmes, szórakoztató, bőbeszédű, túlfűtött. Lóversenyre jár, nagyban kártyázik, mulat, éjjelezik, és úgy szeret, mint egy regényhősnő. De zsarnok a családjával, különösen az előző házasságában született, nagylánnyá serdült Zsuzsival.

Miután az író szemet vet a tizenhatodik születésnapját ünneplő Zsuzsira, alig telik el bő fél év, és jegygyűrűt ad a lánynak, aki azt titokban hordja. A megismerkedést követő harmadik évben pedig a titkos szerelmet megelégelő Krúdy szökésre veszi rá a Balatonon szüleivel nyaraló lányt. Zsuzsi éjjel kiugrik az ablakon, és deres hajú lovagjával a vasúti megállóhoz tart. Már a vonat is feltűnik, amikor Rezsan – egy személyben: az anya és a megcsalt szerető – feldúltan beéri a szökevény szerelmeseket, és hazahurcolja lányát, akit később ideggyógyintézetbe dug.

Ennyi volna Az útitárs cselekményével »rímelő« életrajzi háttér. Krúdy azon melegében, még ott a balatoni vakáció idején megfirkantotta a százoldalas regénykét, amely sietségből az tűnik ki, hogy írónk nem az epikus higgadtságával, mint inkább a lírikus indulatával dolgozott. Az érdeklődők kedvéért felvázoljuk az írói magánélet folytatását is.” (Vicei Károly)


Frissítés időpontja: 2009-09-08