Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Bíró László: Őszinte, de igaz

Besorolás: -
Időpont: 2007. december 16. 19:30
Település: Szabadka
Helyszín: Kosztolányi Dezső Színház (Harambašić utca 4.)

A budapesti Pont Műhely előadása társaságról és igazságról obszcén nyíltsággal és humorral. Az előadás csak 18 éven felülieknek szól! Szereplők: Baranyi Szilvia, Enyedi Éva, Keszég László, Pereszlényi Erika, Sabák Péter, Szesztay Dávid, Vicei Zsolt. Zene: Márkos Albert, Sabák Péter, Szesztay Dávid. Dalszöveg: Busa István, Pásztor Tamás. Tér: Valcz Gábor. Ruha: Ferencz Zsófi. Technika: Payer Ferenc, Dirscherl Krisztián. Rendezte: Keszég László

A társulatról:
Az 1992-es alapítású Pont Műhely vezetője Keszég László, a kaposvári Csiky Gergely Színház rendezője és színésze. A magyar és külföldi rendezőkkel egyaránt dolgozó társulat évente általában egy új előadással jelentkezik a budapesti MU Színházban.
A Pont Műhely színházi társulat 2004-ben egy trilógia jelleggel elképzelt előadássorozatot kezdett meg. A trilógia darabjai: Család (bemutató 2004: április), Őszinte, de igaz (bemutató: 2005. április), a harmadik darab (bemutató: 2006. november) Önkényeztetés. A trilógia célja, hogy radikális kritika alá vesse a nyugati gondolkodás három alappillérét az idő kategóriáival. Jóság, igazság és szépség kerül analízisre a múlt, a jelen és a jövő dimenziójában.

Az előadásról:
Szilveszteri mulatságra készülődik néhány harmincéves, az ún. „young professional" képviselői. Fantasztikus élményekkel szeretnének gyarapodni az év utolsó napján: fantasztikus barátokra szert tenni, fantasztikus újévi fogadalmat tenni és fantasztikusan berúgni – tán még k***  is akad –, hogy tovább éljék fantasztikus életüket. A béke és a szeretet analízise után (Család) az igazság témakörét boncolgatja a Pont Műhely trilógiájának második darabja, de kizárólag hátulról, mert ahogy a dalocska is mondja: Ég a gyertya ég, el ne aludjék, aki lángot látni akar, mind leguggoljék!
Az Őszinte, de igaz c. produkció itt és most történik velünk és mindenkivel. A jelen analízise arra mutat rá, hogy az igazság talán valóban győzedelmeskedik némely kiválasztott pillanatban, de a hazugság megszámlálhatatlan kisebb és nagyobb diadalt arat mindennapi életünkben. A nyugati civilizáció az ünnep fogalmával tagolja az időt, amit meghatározott időben és módon kell megülni. Jogosan merül fel a kérdés: melyik érzéssel találkozunk gyakrabban, az ünnep igazságával, avagy a mindennapok hazugságával? És mi történik akkor, ha már az ünnep igazsága is elernyed? Több filozófus, valamint magatartáskutató egyetért abban, hogy az emberi faj túlélése szempontjából a hazugság fontosabb, mint az igazság. A Pont Műhely társulata hajlíthatatlan szigorral mutatja be, hogy a fenti filozófusok és magatartáskutatók nem viccelnek.



Frissítés időpontja: 2009-09-08