Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Könyvhónap 2007

Besorolás: -
Időpont: 2007. november 7. 17:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház
Magyar–szerb–angol matematikai szótár
Dr. Péics Hajnalka és Rozsnyik Andrea matematikusok könyvének ünnepélyes bemutatója a Bolyai Farkas Alapítvány és a Városi Könyvtár közös szervezésében a szerzők és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium matematikatanárainak közreműködésével. A könyvbemutatón a szerzők átadják a szabadkai székhelyű Vajdasági Módszertani Központ által kiadott könyvüket a zentai oktatási intézmények képviselőinek.

„A Magyar–szerb–angol matematikai szótár elkészítésének alapötletét egy valós igény keltette életre, s hiánypótló szerepet tölt be a vajdasági magyar diákok, tanárok, tudományt művelők életében. A szaknyelvi szótár anyagának kiválasztásakor célul tűztük ki, hogy a szótár felölelje az általános, középiskolai és egyetemi matematikaoktatásban gyakran előforduló fogalmakat, és néhány esetben még különböző kutatási területekhez kötődő fogalmakat is érintsen…

Mit sem szerettünk volna jobban, mint Bolyai János bölcs meglátását követni, aki semmit sem szeretett félig csinálni, vagyis a tökély előtt megelégedni. A valóság azonban nem mindig tökéletes. Egy matematikai modell sem az, hiszen sokszor elrugaszkodik a valóságtól, mert nem vesz figyelembe létező paramétereket, mégis segíthet megoldani egy fontos és létező problémát. Talán ez a szótár sem tökéletes, hiszen elképzelhető, hogy itt sem vettünk figyelembe néhány létező paramétert, azonban segítségével felülkerekedhetünk nyelvi nehézségeinken, s beláthatjuk, hogy a matematika a maga elvont szépségében olyan, mint a zene, nem ismer határokat.” (Részlet az előszóból)


Frissítés időpontja: 2009-09-08