Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Könyvhónap 2007 – Nyitórendezvény

Besorolás: -
Időpont: 2007. október 18. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház
Árnyak gyűjteménye. Beszédes István Messziről Andromeda című verses- és Verebes Ernő Árnyak a tetőtérben című prózakötetének közös bemutatója a szerzők és barátaik részvételével.
 
„Falusi templombúcsúk, báli keringők, pünkösdi menetek és kocsmai görbe esték forgatagába invitálja olvasóit ez a verseskötet az idill és a illúzió cifra ígérete nélkül. Nem máshol vagyunk ugyanis, mint a »pannon kúria udvarán«, ahol a »légtért a végtelen esővágy berezgi, / vörösség jelzi: ez itt égig a pokol«, ahol minden »egyhelyben áll, a Föld forog«. Csoda-e hát, hogy »veszti hatalmát minden itt benn, / teremt a szellem, s lassan föláll / teremtette száz zsarnoka, / fölépül Néró-csarnoka«, és hogy végül »utolértük a tabula rasa-t«? (Hajnal Jenő a Messziről Andromeda verseiről)
 
„Egész addigi életünket különböző színházak és művelődési házak pincéinek vagy padlásainak felkutatására szántuk, még akkor is, ha mellette történetesen mást csináltunk: jó és rossz tanárok előadásait hallgattuk az egyetemen, zenét írtunk vándorcirkuszoknak, vagy anyagi kényszerből nevelőként dolgoztunk különböző ifjúsági táborokban. De közben folyamatosan az motoszkált a fejünkben, hogy vajon mi lehet a háttérben, mit rejthet egy színdarab kulisszák mögötti, félszeg homályban megbúvó világa. Hittük, hogy ezek az akaratlanul kialakult labirintusok magának a mesének az útvesztői, ahol nincs színész, rendező és kellékes, de van sejtés, véletlenszerűség és kellék, ezenkívül valami ősi rend és végső felelősség, miközben hamuszürke kosztümök és földig hasadt díszletek figyelik sztoikus nyugalommal, miként zajlik a játék odakint, a háttérfüggöny előtt.” (Részlet Verebes Ernő kötetéből)


Frissítés időpontja: 2009-09-08