Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja

Besorolás: -
Időpont: 2007. október 12. 19:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház
Filmetűdök estje. Az ünnep alkalmából köszöntőt mond Bicskei Zoltán filmrendező, majd kisfilmbemutatók következnek az alkotók részvételével.

1. Babits Mihály: Esztergomi napló
Videoetűd, 25 perc, 1995.
Rendezte: Babiczky László.

2. A Maestro – Dan Reisinger Magyarkanizsán
Dokumentumfilm, 34 perc, 2006.
Rendező: Fejős Csilla és Iván Attila. Forgatókönyvíró és szerkesztő: Fejős Csilla. Operatőr: Iván Attila. Gyártó: Cinema Filmműhely, Magyarkanizsa. A dokumentumfilm Dan Reisinger világhírű formatervező, grafikus, festő szülővárosában tett látogatása alkalmából készült.

3. Kell ma a csönd
Lírai filmetűd, 9 perc, 2007. Rendező: Csubriló Zoltán és Tornai Erika. Operatőr: Csubriló Zoltán. Zene: Asztalos Alfréd. Gyártó: Cinema Filmműhely, Magyarkanizsa. Nagyon kell ma a csönd. Ma, amikor mindent hallani akarunk, amikor hangunk elveszik a zajban, ma, amikor nem halljuk és nem értjük egymást. Mindig kellett a csend, de most nagyon. A ma embere mindig másnak beszél. Elfelejt önmagára figyelni. A csendben találkozhatunk önmagunkkal, és találkozhatunk Istennel. Mindkettőt oly nehéz elérni. Ritka az a pillanat, amikor egyedül lehetünk, bár irtózunk is a magánytól. A csendben hallani a szót, érezni a gondolat lüktetését, és látni a világot a maga teljességében. Mert a csönd nem sivatag, nem hangtalanság. Akár egy mező, amely maga a csönd, mégis ezernyi, milliónyi rezgés, mozgás, szárnycsapás, mozdulat él benne percről percre.

4. Portré + Portré
Animációs filmetűd, 5 perc, 2007.
Ötlet, rendező: Siflis Zoltán. Operatőr: Király Attila. Vágó: Farkas Miklós. Rövid történet az életről, amelyet egy letűnőben lévő szakma, a fekete-fehér portréfotózás egyik utolsó képviselője, és az általa készített portrégyűjtemény ihletett meg.

5. Hangvarázsló
Portré- és dokumentumfilm Király Ernő zeneszerzőről és népzenekutatóról, 34 perc, 2007.
Szerkesztő, rendező: Siflis Zoltán. Operatőr, vágó: Farkas Miklós. Gyártó: Délvidéki Videokrónika, Szabadka. A nyolcvannyolcadik életévében járó, Szabadkán született, de Újvidéken élő kortárs alkotó, gazdag és sokrétű életművének jellegzetes meghatározója a népzene és az avantgárd iránti őszinte elkötelezettség. Két új hangszer, a citrafon és a tablofon megalkotója.

A rendezvény támogatója a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság.

Frissítés időpontja: 2009-09-08