Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Petőfi Sándor: János vitéz

Besorolás: -
Időpont: 2007. szeptember 12. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: A szökőkút előtti tér

Előadja: Boka Gábor rendező és ifj. Burány Béla muzsikus.

Petőfi Sándor közismert történetét táblaképek illusztrálják. A „képmutogató” előadás során a közönség aktív részese a játéknak. Egyrészt folyamatos a párbeszéd az előadók és a nézők között, másrészt a publikum közreműködésével felidézhetők olyan hangulatok, események, melyek mozgalmassá teszik az egyébként statikus képeket. Mindenki ismeri János vitéz történetét, mindenki emlékszik a hős kalandjaira vagy legalábbis azt hiszi. A kissé kusza, olykor megkopott emlékképek félreértésre, ebből kifolyólag félremagyarázásra adhatnak okot. A helyzetkomikum miatt vidám pillanatok részesévé válnak a nézők, ám a váratlan események sem tudják eltéríteni Kukorica Jancsit útjáról (beáll huszárnak, legyőzi az óriáskirályt, de megvív a medvével is). A kalandos történet végén, ahogy az a mesékben lenni szokott a jó elnyeri méltó jutalmát, a gonosz pedig megérdemelt büntetését…

Boka Gábor (iparművész, rendező). Sajátos ízű előadásai a commedia dell’arte műfajába sorolhatók, illetve ennek a műfajnak a mai útkeresését jelentik. A különféle művészeti irányzatok társításával, az egyszemélyes előadástól a tömegeket megmozgató nagyszabású utcai eseményekig közel ötven produkció forgatókönyvírója, látványtervezője, rendezője az elmúlt mintegy húsz év alatt. 1984-ben alapítója a Lopótök Színtársulatnak, majd annak működése alatt (1997-ig) vezetője, rendezője. Rendszeresen közreműködik fesztiválok, alkotótáborok szervezésében. Előadásaival gyakori részvevője magyarországi és külföldi eseményeknek.

Ifj. Burány Béla – Pöcök (szaxofon, furulya). A zentai születésű, kortárs magyar improvizatív zenész az elmúlt 15 évben főként a Dél-alföldi Szaxofonegyüttessel illetve a Burány Trióval koncertezett Magyarországon és Európa-szerte. Nagy József táncszínházában (Éden), néptáncos-népzenés és kortárs zenés színházi műsorokban, valamint Boka Gábor több előadásában is muzsikál.


Frissítés időpontja: 2009-09-08