Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

S³awomir Mrožek: Tangó

Besorolás: -
Időpont: 2007. június 17. 19:00
Település: Újvidék
Helyszín: Újvidéki Színház

Az egri Gárdonyi Géza Színház vendégjátéka. Szereplők: Artúr, a fiú - Vajda Milán; Ala, az unokahúg - Mészáros Sára; Stomil, az apa - Venczel Valentin; Eleonóra, az anya - Nádasy Erika; Eugénia, a nagymama - Bozó Andrea; Eugéniusz, az öccse - Rácz Jánps; Edek - Blaskó Balázs. Rendező: Radoslav Milenković.

Az előadásról
: Három generáció kaotikus együttélésének konfliktusából bontakozik ki a darab sajátosan groteszk és abszurd világa. Artúr, aki három egyetemen is tanul, kétségbeesetten keresi saját lázadásának útját, de ebben családjában senkitől nem kap segítséget. A nagymama (Eugenia) és öccse (Eugenius), akiknek még a nyilvános helyen táncolt tangó jelentette a lázadás felsőfokát, mára már infantilizmusba menekült rekvizitumai a múltnak és a pókerezésen kivül nem érdekli őket semmi. A szülők (Eleonora és Stomil) fiatalkorukban már lerombolták az összes elődeik által rájuk kényszerített konvenciót és a maguk  teremtette káoszban egymástól elszigetelődve élnek. „Itt már nincs semmiféle hagyomány, nincs semmiféle rendszer… A normák hiánya lett a maguk normája. Én már csak a maguk zabolátlansága ellen lázadhatok.” - vágja az apja fejéhez Artúr. A rendteremtés első lépéseként arra biztatja Stomilt, hogy ölje meg Edeket, felesége szeretőjét, majd miután a gyilkossági kísérletből közös kártyaparti lesz, arra kéri unokahúgát, Alát hogy a legkonvencionálisabb keretek között házasodjanak össze. Miközben az egész család múlt századi kosztümben feszengve várakozik Artúrra, a spicces vőlegény már kiábrándultan gúnyolja ki a saját maga rendezte bohózatot. A régi formákhoz nem illeszthető egyetlen új eszme sem. A nagymama hirtelen halála azonban új irányt ad Artúr lázadásának. „Hatalom élet és halál felett – mi adhat ennél nagyobb uralmat? …Vajon nem lázadás-e a hatalom is? Lázadás, de rend alakjában… " Mikor a fiú, Edek segítségével átveszi a hatalmat  családja fölött Ala, akit  nagyon bánt, hogy csak elvi okokból fontos Artúr számára bejelenti, hogy megcsalta őt Edekkel. A tragédia most már elkerülhetetlen.

A belépőjegy ára: 300 dinár. Jegyek az Újvidéki Színház pénztáránál válthatók az előadás napján 16-tól 19 óráig, illetve előjegyezhetők a 021-525-552-es, vagy 9 és 14 óra között a 021-657-2526-os és a 021-66-22-592-es telefonszámon. Internetes rendelés az office@uvszinhaz.co.yu címen.


Frissítés időpontja: 2009-09-08