Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Vajdasági Hivatásos Szíházak 57. Fesztiválja

Besorolás: -
Időpont: 2007. április 18. 20:00
Település: Nagybecskerek
Helyszín: Toša Jovanović Színház

Matei Viºniec: A kommunizmus története elmebetegek számára elmesélve. Személyek: Jurij Petrovszkij (író) – Balázs Áron. Grigorij Dekanozov (a kórház igazgatója) Ábrahám Irén. Sztyepán Rozanov (aligazgató) – Kőrösi István. Kátya Jezova – (asszisztens) Krizsán Szilvia. Timofej ( közepesen bolond ) – Magyar Attila. 1.beteg – (Pjotr) Német Attila. 2. beteg (Iván) – Huszta Dániel. 3. beteg (Szása) –Puskás Zoltán. 4. beteg – (Emilián) Giricz Attila. 5. beteg (Borisz) – Pongó Gábor. 6. beteg (Slivinszkij) – Kovács Nemes Andor. 7. beteg (Salamon) – Varga Tamás. A beteg, aki Sztálinra teszi tétjét – László Sándor. Krupié – Ferenc Judit. Fiatal nő – Ferenc Ágota. Öreg nő – Faragó Edit. 3. asszony – Elor Emina. 4. asszony – Jaskov Melinda. 5. asszony – Ferenc Judit. Professzor – Puskás Zoltán. Beteg, aki személyesen ismerte Sztálint – Pongó Gábor. Második beteg, aki személyesen ismerte Sztálint – Huszta Dániel. Idegen – Giricz Attila. Iván Mikadoj Gamarovszkij – László Sándor. Kukin – Kovács Nemes Andor. Sztálin – Giricz Attila. Zeneszerző: Horváth Károly m.v. Díszlet- és jelmeztervező: Mihai Calin Pacurar m. v. Koreográfus: Malina Andrei m. v. Rendezte: Anca Bradu.

Az előadásról:
„Több mint tíz évnek kellett eltelnie 1987-es Franciaországba településem után, hogy erőmet összeszedve írhassak a kommunizmusról és ideológiai agymosásáról. Nem azért volt szükségem erre az időre, mert hiányzott volna az ihlet. 31 éves koromig teljes egészében megéltem a totalitárius, szkizofrén társadalom minden őrületét, megfejelve a Ceauºescu házaspár által a román kommunizmusnak kölcsönzött groteszk felhangjával.
Több mint tíz évig kerestem a drámai szituációt, mely segítségemre lehetett abban, hogy elmeséljem a kommunizmus lényegét, elkerülve a leleplezés didaktikus, nevelő jellegét. A leleplezés önmagában nem érdekelt. A kommunizmus leleplezését máskülönben nagyon jól elvégezték a nagy orosz és szovjet disszidensek – Szolzsenyicin, Zinovjev – könyvei. Később a Nyugat is megértette végre, mi is volt a kommunizmus lényege. Ne feledjük, hogy a Kommunizmus fekete könyve Franciaországban jelent meg. Tehát, ami engem izgatott, az nem egy történelmi, hanem egy érzelmi leleplezés volt. Olyan drámai szituációt akartam alkotni, mely által a néző – akár átélte, akár nem a kommunizmus drámáját – érzelmileg legyen képes felfogni, zsigerein át, az ideológiai elnyomást, a tudományos utópia abszurditását.
Íme, miért tartom szükségesnek megköszönni azoknak, akik e darabot bemutatják. Köszönöm Bradu Ancának, a rendezőnek, Seprődi Kiss Attilának, a fordítónak és az Újvidéki Színháznak, azoknak, akik beszálltak e memóriafrissítő műveletbe.
Köszönöm az újvidéki nézőknek, kik két órájukat szentelték erre a kísérletre: visszahozni az emlékezetbe a kommunizmust, ezt a rafinált utópiát, ezt a humanizmusba öltöztetett horror travesztiát. Fontos, hogy emlékezzünk, fontos elmesélni gyerekeinknek, kik nem ismerték a kommunizmust, hogy mit éltünk át. Nagyon fontos, hogy semmit ne felejtsünk, még akkor se, ha arra vagyunk kötelezve, hogy megbocsássunk.” (Matei Viºniec)

Jegyek az Újvidéki Színház pénztáránál válthatók az előadás napján 16-tól 19 óráig, illetve előjegyezhetők a 021-525-552-es vagy 9 és 14 óra között a 021-657-2526-os és a 021-66-22-592-es telefonszámon. Internetes rendelés az office@uvszinhaz.co.yu címen.

 


Frissítés időpontja: 2009-09-08