Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Emelet

Besorolás: -
Időpont: 2007. március 17. 18:00
Település: Szabadka
Helyszín: Lifka Art Mozi

Magyar filmdráma, 94 perc, 2005. Kertész Imre regénye alapján írta Radnai Annamária és Vecsernyés János. Rendezte: Vecsernyés János. Fényképezte: Lajos Tamás. Zene: Bolcsó Bálint, Haydn. Szereplők: Haumann Péter, Takács Kati, Haumann Máté, Fekete Ernő, Iglódi István, Csuja Imre, Kovalik Ágnes, Czukor Balázs, Rátóti Zoltán, Gáspár Tibor, Kovács Zsolt és Tóth József.

A filmről:
Vecsernyés János Emelet című filmjét az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas, Kertész Imre 1975-ben született kisregénye, a Detektívtörténet alapján készítette oly módon, hogy a disztópiában, ha lehet, minden még félelmetesebb legyen.
A dramaturgia szabályai szerint a nem túl hosszú kisregény csak egy feszes rövidfilmre lenne elég, Vecsernyés mégis nagyjátékfilmet forgatott belőle – és éppen ezzel érte el a legnagyobb hatást: a sovány cselekmény elnyújtásával a nézői türelmet szinte a végsőkig feszíti. Ugyanúgy bizonytalanságban tart minket, mint az Emelet az alatta, felügyelete alatt állókat. Már a teljesen ártalmatlannak tűnő nyitánnyal (a Haumann Péter alakította gazdag Hoffmann úr egy receptet ismertet egyelőre láthatatlan hallgatóságának) is félreviszi a nézőt, ugyanakkor fontos nyomot is elrejt benne – ha már „detektívtörténet”-ről van szó –, arról nem beszélve, hogy Haumann a jelenetet színészileg tökéletesen oldotta meg.
Az eredeti Kertész-mű születésének idején nem számított olyan vad fantáziának a kisregény és a film központi témájaként szolgáló titokzatos rendcsináló szervezet, azonban az benne a csodálatosan félelmetes, hogy egy titkos szervezet a legigazságosabban és legtökéletesebben működő demokráciában is létezhet – hiszen éppen az a lényege, hogy nem lehet tudomásunk róla. Félelmet keltő, nyomasztó mondandóját az író szikár mondatokban, jelzők, hasonlatok, díszítő elemek nélkül, szinte csak párbeszédekben és belső monológokban, mindenféle leírás és jellemzés mellőzésével közli.
Vajda Judit
Forrás: www.magyar.film.hu

Belépőjegy: 100 dinár; diákok és nyugdíjasok részére 50 dinár.
Jegyek vásárolhatók a Harambašić utca 4 sz. alatti jegypénztárban az előadások kezdete előtt. Telefon: : 024/527-110. Villámposta: alifka@tippnet.co.yu


Frissítés időpontja: 2009-09-08