Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Hazatérítő

Besorolás: -
Időpont: 2007. március 21. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház

Az irodalmi est vendége Bence Lajos lendvai költő, szakíró. Moderátor Tóth Lívia, a Hét Nap újságírója, szerkesztője. Közreműködik: Kónya Sándor csókai versénekes és a Zentai Színtársulat néhány tagja.

Bence Lajos 1956-ban született Göntérházán (Szlovénia). Magyar nyelv és irodalom szakos tanár. 1994-ben doktori vizsgát tett, disszertációja könyv alakban Írott szóval a megmaradásért címmel jelent meg, amelyet a muravidéki irodalom enciklopédiájaként is emlegetnek. Jelenleg a Népújságnak, a szlovéniai magyarok hetilapjának a főszerkesztője. A Hazatérítő című, legújabb verseskötete 2006-ban jelent meg.

„Alkotói korszakának korai fázisában írott verseiben is már érzékenyen érintették a magyar nemzet történelmi tragédiái – így az 1848/49-es forradalmi értékek későbbi kudarca, a 20. század szétszakítottságának és szétszórtságának a drámái –, aminek következményeként a kilencvenes évek elejére megszületett tollából a muravidéki magyar költészet néhány legjobb, a Kárpát-medencében ismerté vált alkotása. A kilencvenes évektől egyre nagyobb figyelmet fordított a szülőföld szeretetére, a vidékünkről származó nagy egyéniségek megbecsülésére és »hazatalálására«, és nem utolsósorban a Lendva-vidéken született, illetve régiónkhoz tevékenységük révén kötődő művészóriások tiszteletére.” (Göncz László: A költő fél évszázada)


Frissítés időpontja: 2009-09-08