Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Tudomány Egy Órában

Besorolás: -
Időpont: 2007. március 15. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház

Mágneses érzékelés a baktériumokban és az egyéb élőlényekben. Dr. Pósfai Mihálynak, a Veszprémi Egyetem tanárának ismeretterjesztő előadása.

A baktériumok egy különleges csoportját alkotják a mágneses baktériumok, melyeknek sejtjeiben nanométeres méretű mágneses kristályok képződnek. A kristályok és a Föld mágneses terének kölcsönhatása miatt a baktériumok parányi iránytűkként viselkednek és kénytelenek a mágneses tér irányával párhuzamosan úszni. A baktériumokban képződő nanokristályok kémiai és fizikai tulajdonságait az élő sejt szabályozza. A biomineralizáció” e különleges folyamatát, a képződő kristályok tulajdonságait, a legújabb elektronmikroszkópos módszerekkel, többek közt, elektron holográfiával vizsgálják. A mágneses baktériumokon kívül sokféle élőlényről ismert, hogy a mágneses tér segítségével tájékozódik. Némelyik állatban (pisztráng, galamb) valószínűleg szintén mágneses kristályok révén működik a mágneses érzékelő rendszer, azonban ezekről a mechanizmusokról még viszonylag keveset tudunk. Az előadás főképp a mágneses baktériumokkal kapcsolatos érdekesebb eredményeket tárgyalja, s szól még az egyéb élőlényekben – halakban, madarakban, emberben – felfedezett mágneses kristályok tulajdonságairól, vélhető biológiai szerepükről is.

Dr. Pósfai Mihály egyetemi tanár többek közt a Környezettudományi Doktori Iskola alapító tagja és titkára is. 2002-ben az Év Kutatója lett természettudományi és matematikai témakörben.


Frissítés időpontja: 2009-09-08