Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Csépe Imre Emléknapok

Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom
Időpont: 2009. szeptember 1–25.
Település: Kishegyes
Helyszín: Népkönyvtár, Községháza (tanácsterem), Ady Endre Kísérleti Általános Iskola
Szervező: Csépe Imre Emlékbizottság
1972. június 11-én a kishegyesi helyi közösség művelődési bizottsága kezdeményezte a Csépe Imre (1914–1972) író születésnapján megtartandó irodalmi találkozó megszervezését. Július 30-án az iskolában találkoztak az írók és közéleti személyiségek, hogy megkezdjék a munkát. Az Aladics János, Ács Károly, Baranyi János, Bányai János, Bogdánfi Sándor, Bori Imre, Csordás Mihály, Dévavári Zoltán, Fabó Ábel, Farkas Nándor, Fehér Ferenc, Fodor Mihály, Fodor Pál, Horváth László, Ipacs József, Juhász Géza, Josip Klarski, Kollár Lajos, Komáromi János, Korom Tibor, Lévay Endre, Matijevics Lajos, Matisa Jolán, Matisa László, Minda Tibor, Molnár Cs. Attila, Németh István, Petkovics Kálmán, Saffer Pál, Szeli István, Szőke József, Sztancsics András, Urbán János, Vigh Rudolf, Virág Gábor, Vukovics Géza és Zákány Antal  összetételű emlékbizottság Baranyi Jánost (Kishegyes) elnökévé, Juhász Gézát (Újvidék) és Urbán Jánost (Szabadka) alelnökévé, Komáromi Jánost (Kishegyes) titkárává, Kollár Lajost (Kishegyes) pedig az emlékbizottság jegyzőkönyvvezetőjévé és ügykezelőjévé választotta meg.
A résztvevők legközelebbi teendőként az az évi (1972) emléknap megszervezését tűzték ki, s erre külön bizottságot alakítottak Fehér Ferenccel az élén. A Csépe-emlékkönyv szerkesztésére Juhász Gézát kérték fel. Terveik között szerepelt, hogy emléktáblát helyeznek el az író szülőházára, ám azt a telek tulajdonosa lebontotta, és újat épített a helyére. Sokan támogatták a javaslatot, hogy szegény sorsú, az irodalomtudomány iránt érdeklődő, különösen tehetséges középiskolások és egyetemi hallgatók segélyezésére Csépe-ösztöndíjat hozzanak létre, ám az elképzelés sohasem valósult meg. Az viszont igen, hogy utcát nevezzenek el Csépéről, habár e tekintetben 1977-ben Magyarkanizsa megelőzte a szülőfalut.
 Fehér Ferenc a második találkozón, 1973. szeptember 23-án jelentette be a községi szintű vers- és prózamondó verseny kezdetét, amelynek elődöntője igen tömeges volt. Az 1974 májusában Vigh Rudolf tollából a Magyar Szóban megjelent újsághír arról számol be, hogy több mint ezer tanuló vett részt a község általános iskoláiban megrendezett műsorokban. A szavalóversenyt Aranyeső elnevezéssel azóta is megrendezik Kishegyesen.
A nagy múltú rendezvény állomásai 2009-ben: az író emléktáblájának megkoszorúzása, majd két könyvkiállítás megnyitása a könyvtárban. A Kishegyesre érkező alkotókat, illetve érdeklődőket ünnepi ülésre várják a községháza tanácstermében, ahol tanácskozás és megemlékezés lesz. Ezt az általános iskola kiállítási csarnokában egy képzőművészeti kiállítás megnyitója követi. (2008-ban a világhírű Ruzicskay György festményeinek tárlatát láthatta a közönség a szarvasi Ruzicskay Alapítvány jóvoltából.)
A Csépe-nap, a szervezők elmondása szerint, megmaradt olyannak, amilyennek Fehér Ferenc, Urbán János és az irodalom ügyét oly fontosnak tartó kishegyesi közéleti személyiségek megálmodták.
 
Csépe Imre Emlékbizottság
Kapcsolattartó: dr. Csordás Mihály
Telefon: +38124730020, +38124730297
Mobiltelefon: +381643646436, +381628691497
Villámpostacím: csordasmihaly@gmail.com, csordas@neobee.net, isim@tippnet.rs
Honlap: www.kishegyes.rs

Frissítés időpontja: 2009-03-23