Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

A magyar kultúra napja

Besorolás: -
Időpont: 2007. január 18. 19:00
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház

Délvidéki központi ünnepség Kölcsey Ferenc Himnusz a magyar nép zivataros századaiból című versének születésnapja alkalmából. A megemlékezés jegyében a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa Díjának és Plakettjének ünnepélyes átadása. Az egybegyűlteket köszönti: Dudás Károly Magyar Örökség díjas író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és Nagyné Varga Melinda, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közművelődési Osztályának főosztályvezetője. Az ünnep szónoka: Pomogáts Béla irodalomtörténész, A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Anyanyelvi Konferenciájának elnöke.

Az ünnepség keretében az idén negyedik alkalommal kerül sor a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa Díjának, harmadik alkalommal a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Aranyplakettjének és második alkalommal a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Plakettjének ünnepélyes átadására.

Magyar Életfa Díjban részesül:  Ádor Pál művésztelep-vezető (Topolya), Andruskó Károly képzőművész (Zenta), Megyeri Lajos zeneszerző, zenepedagógus (Szabadka). Aranyplakettet kap: Csoóri Sándor költő (Budapest). Plakettet kap: Mérges Sándor művelődésiház-vezető (Torontálvásárhely) és Mojzes Antal helytörténész (Bajmok).

Az ünnepi műsorban fellépnek: Domány Zoltán és Verebes Krnács Erika előadóművészek, Vukosavljev Iván színművész, valamint a budapesti Trio Rameau (Balogh Vera – barokk fuvola, Szöllősy Vágó Janka – barokk fagott, Várallyai Ágnes – csembaló).

Műsoron: Jean-Philippe Rameau (1683–1764): Tambourin / Largo, Allegro, Andante, Allegro assai. Joseph Bodin de Boismortier ((1689–1755): a-moll triószonáta fuvolára, fagottra és csembalóra / Vivace, Largo, Allegro. François Devienne (1759–1803): C-dúr szonáta fuvolára, fagottra és csembalóra / Allegro moderato, Rondo.

A budapesti Trio Rameau tagjai régi korok zenéjének szerelmesei, amelynek megidézéséhez korhű hangszereket választottak. Ezek megszólaltatása különleges feladat, hiszen a fuvola és a fagott napjainkig hatalmas fejlődésen ment át. Amit nyert, az a technikai biztonság, amit pedig veszített, az a természetes anyagok adta sajátos hangszín, amely a csembaló varázslatos hangjával harmonizál. A különlegesen finom hangzás hol lágy dallamaival, hol sodró lendületével bűvöli el a közönséget visszaröpítve a múltba, néhány száz év távolába…

Videoklip: Farkas Miklós (másodoperatőr-vágó), Siflis Zoltán (operatőr-rendező). Műsorvezető: Verebes Krnács Erika.

Az ünnepségsorozathoz kapcsolódik Gulyás Gizella Délvidéki művészek és Nagybánya 1896–1918 című könyvének bemutatója a szerző és Fehér Márta újvidéki művészettörténész közreműködésével szerdán, január 17-én 18 órakor a Zentai Alkotóházban.

A rendezvény szervezői: a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ.

A rendezvény támogatói: az Oktatási és Művelődési Minisztérium, A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia, a Határon Túli Magyarok Hivatala, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzata.


Frissítés időpontja: 2009-09-08