Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Könyvbemutató

Besorolás: -
Időpont: 2007. január 17. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház

Délvidéki művészek és Nagybánya 1896–1918. Gulyás Gizella könyvének ünnepélyes bemutatója a magyar kultúra napja alkalmából. Az est vendége a zentai születésű szakíró, Gulyás Gizella, a Magyar Tudományos Akadémia külhoni köztestületi tagja és Fehér Márta, újvidéki művészettörténész.

Zelk Zoltán: Kamaszkorom verselő vidéke (részlet)

S innen már kavicshajtásnyira
a világ közepe,
ahol nem adja erdőnél alább
a szelid gesztenye,
ahol zöldnél zöldebb a zöld,
ahol az alma bévül is piros,
ahol a Zazar úgy  szalad,
csempészve visz a víz alatt
homokszemekbe csukott aranyat,
ahol a Ferenczy család
úgy vert tanyát,
fénycölöpökre épített
hódító iskolát,
ahol a toronyban a csókák
s a piacon a népek
tersánszkyul beszélnek,
ahol a ligetben az ágak
mint az ő hosszú karja úgy szállnak,
megáldva minden kapualjban háló
kocsma-búvó szegényt,
hát szólítsuk, hát hívjuk az
egyszavú költeményt,
hogy elénk álljon isten földre küldött
kék homlokú, derengő arcú lánya:
NAGYBÁNYA.

„A szomszédos országokban, de szerte a világban élő magyar alkotók pályaképét a mai napig is jórészt az ismeretlenség homálya fedi. Az okokat abban kell keresnünk, hogy térségünkben a széleskörű kutatásokat gátolják egyrészt a történelem szabta határok, másrészt a politikai bizalmatlanság az itt élő népek között. Pedig csak közös összefogással és széles körű kutatómunkával válhatna hitelessé jó néhány eddig ismeretlen életmű. Ebbe a kutatómunkába illeszthetők a miskolci Mission Art Galéria eddigi kiállításai és megjelenő kötetei a Nagybányai könyvek című sorozatban. Szintén e fontos feladatok egyike a nagybányai művésztelep és a délvidéki (ma vajdasági) képzőművészet kapcsolattörténetének a kutatása.

Kutatómunkám célkitűzése ennek értelmében a nagybányai művésztelep és a délvidéki művészek közötti kapcsolatoknak a nyomon követése volt, amely különböző módon alakította és jelölte ki festőink pályaképét, művészeti fejlődését. A nagybányai mozgalom örökségének megismerése nélkülözhetetlen a szűkebb és tágabb környezetünk egyes művészeti folyamatainak hitelesebb megismeréséhez és megértéséhez. Nagybánya nemcsak közvetlenül, hanem közvetve is kiváltott egész sor olyan folyamatot, amely már történelmi ténnyé vált mind a nagybányai, mind a délvidéki régió művészettörténetében. Tanulmányom elsőrendű célja, hogy megpróbálja feltárni a délvidéki művészek Nagybányához kötődő kapcsolatait a maga sokoldalúságában és sajátos korlátaival együtt. Így bukkannak fel a lexikonokban eddig hiába keresett nevek, és bontakoznak ki előttünk izgalmas művészpályák…” (Gulyás Gizella)


Frissítés időpontja: 2009-09-08