Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

A lány, aki ugatott a holdra

Besorolás: -
Időpont: 2006. december 21. 19:30
Település: Szabadka
Helyszín: Kosztolányi Dezső Színház (Harambašić utca 4.)

Sylvia Plath naplója nyomán. Szereplők: G. Erdélyi Hermina, Péter Ferenc. Zene: Mezei Szilárd. Díszlet: Úri Attila és Urbán András. Jelmez: Varga Tünde. Asszisztens: Lassú Zoltán. Rendezte: Urbán András.
A előadást az Urbán András Társulat készítette a szegedi MASZK Egyesület menedzsmentjében.

Az előadásról:

Az irodalmi alapanyagot ezúttal az amerikai költőnő, Sylvia Plath teljes egészében csak mostanság megismerhető naplói szolgáltatták Plath élményvilága magában hordozza mindazt a civilizációs problématárat, amelyet a 20. század második fele vetett fel: a kábítószer, szenvedély, anarchia uralta, terrorisztikus világban próbálja egy nő artikulálni különös, más lényét, a szociális szerepkörök minden szintjén.
 „Tiszta, enyhe nap, vízfestékkék az ég. Egyforma kőházak mellett megyünk el, az út sáros csapássá változik, tócsákban áll a víz. Egyenest a napba sétálunk, alacsony, vízszintes fénysáv a füvön. A […] folyó: a kiszáradt, sárguló káka mereven zizzen a szélben. Át a kerítés fölötti, csikorgó falépcsőn. Hunyorítunk a napba: csillognak a mezők zöld füvei, laposan nyúlnak el a folyó két partján, szivárványszínek, mintha lebegnének a füvek zöld sugarai fölött. Az elárasztott mezők, öntözőárkok, víztározók halványkéken tükrözik az eget. Csendes vidék. Ember sehol. Előttünk a fényben ezüstösen csillogó ösvény, a zománcozott mezőket sötét fűzfák keretezik, tehenek sötét árnyéka mozdul a naptól csillámos füvön, békésen legelésző, közeledő alakzatok, a farkukat sár tapasztja, köti csimbókokba. Élénkvörös galagonya díszeleg a kátyús ösvényt szegélyező magas, csupasz bokrokon. Egy karcsú fekete bodza nem evilági neonzöld, kísérteties mohazöld törzse. Apró vörösbegy, a háta olajzöld, sötét nagy szeme nedves, a begye narancssárga. Szálegyenes tartású öregember biciklizik el mellettünk, pórázon fehér terriert futtat, a kutya átgázol a pocsolyákon. Nagy szélcsend. A távolban a vadászkutyák csaholnak. Visszanézünk a városra: […] fehér tornyai a csupasz fák zúzmarás csúcsai fölé magasodnak. Tiszta a levegő, nyugodt a táj.”
Sylvia Plath: Naplók

Jegyek kaphatók a helyszínen, vagy igényelhetők a 024-557-471-es telefonszámon és a jegy@kosztolanyi.org villámposta címen.

December folyamán a színház előcsarnokában Sinkovics Ede A gyermekkor utolsó önarcképei című kollekciója látható.


Frissítés időpontja: 2009-09-08