Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Drakula – a pillanat fényei

Besorolás: -
Időpont: 2006. december 16. 17:00
Település: Szabadka
Helyszín: Kosztolányi Dezső Színház (Harambašić utca 4.)

Bram Stoker regénye bizonyos motívumainak felhasználásával. Szereplők: Francia Gyula, G. Erdélyi Hermina, Gregus Zalán, Hegyi Csaba m.v., Karácsonyi Attila, Sinkovics Ede, Suzana Vuković. Látvány, fény: Perovics Zoltán. Jelmez: Varga Tünde. Díszlet: Urbán András, Úri Attila. Hang: Balog Márton. Rendezte: Urbán András

Az előadásról:

„… szeretem az árnyékot és a homályt…
… a vér maga az élet…”
(Bram Stoker: Drakula)
 
„… Csak az egyetlen jó tulajdona a régi öldöklő angyaloknak hiányzik nála, a gyorsan ölés. A pellagra nem öl meg: de hónapokig kínoz. Megjelenik először az arcon, a kezeken, mint egy rózsaszínű folt. Émelygés, láz követi. Akkor elmúlik. Egy év múlva biztosan újra előjön. A rózsák már égnek, felhasadnak: az egész életműszervezet együtt ég velük: a fő elkábul, a gerincagy fáj, az izmokat görcsök veszik elő, a vér átszivárog a bőrön: az idegek elsenyvednek: eljön az őrjöngés, az öngyilkolási düh – és az ember mégsem hal meg: tovább él: kigyógyul. De minő életre gyógyul ki? Agya eltompul: dőre, esztelen marad: arca feldúlva sebhelyektől, ráncoktól, koravén lesz, haja mind kihull. Ez a pellagra miserorum…”
Jókai Mór: A Pellagra Miserorum – részlet
 
„A porphyria a porfirin anyagcsere zavara és ez fényérzékenységet okoz. Magát a porphyriát az urod enzim génjének mutációja idézi elő, amely aztán meggátolja az enzim működését, és ezért felszaporodik a szervezetben az uroporphyrin nevű vegyület. Ez a vegyület napfény hatására reakcióképessé válik, vagyis aktivizálódik… A porphyriában szenvedők kezelésére ma még az egyetlen hatékony gyógyszer a rendszeres vérátömlesztés…”

Az előadásban részletek láthatók Dr. Radovan Pavlović Veszettség című oktató-dokumentumfilmjéből (Állategészségügyi Intézet, Újvidék, 1977)
 
Az előadás a MASZK Egyesület menedzsmentjében készült, koprodukciós partner: Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka).

Jegyek kaphatók a helyszínen, vagy igényelhetők a 024-557-471-es telefonszámon és a jegy@kosztolanyi.org villámposta címen.

December folyamán a színház előcsarnokában Sinkovics Ede A gyermekkor utolsó önarcképei című kollekciója látható.


Frissítés időpontja: 2009-09-08