Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

A Vajdasági Magyar Könyvtárosok XXVI. szakmai találkozója

Besorolás: -
Időpont: 2006. december 14. 10:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház

Könyvtári stratégiák: Kisebbségi létparadoxonok. A kisebbségi létparadoxon hátrányait és esélyeit tekintjük át vendégelőadóinknak, a veszprémi Pannon Egyetem munkatársainak, Györe Géza könyvtáros-informatikusnak (Celldömölk) és Schneider István germanistának (Sopron) a segítségével.

Régi ismerősünk, könyvtároskollégánk, Györe Géza bácskossuthfalvi születésű, jelenleg Celldömölkön élő könyvtáros-informatikus a hamarosan nálunk is időszerűvé váló, megújuló  könyvtárostanár-képzés magyarországi tapasztalatairól tart előadást, amely  magában foglalja a teljes Bolognai-rendszert (az informatikus-könyvtáros képzést BA szinten, illetve az egyelőre csak dokumentumokban létező MA színtű könyvtárostanár-képzést).

Másik előadónk Schneider István germanista, aki előadásában kísérletet tesz a kisebbségi létparadoxon elemzésére egy 19. századi nyugat-magyarországi iskola példáján. Előadásáról így vall: „… a kisebbségi létnek mint megélt ontológiai helyzetnek a vizsgálatát végezzük el két szempontból: (1) egyrészt elméleti síkon mozogva Makkai Sándornak a »nem lehet«-gondolatmenetére és Heller Ágnesnek A szándékos cselekvéstől a morális autonómiáig című etikai írására támaszkodva rávilágítunk a kisebbségi lét megoldhatatlan mivoltára; (2) másrészt a kisebbség és többség viszonyával kapcsolatos paradigmikus elméleteket az előadás első részében kapott eredmények figyelembe vételével egy gyakorlati példán keresztül próbáljuk megcáfolni. Konkrét példánkban a Soproni Evangélikus Lyceum falain belüli nemzetiségi együttélés 19. századi tartalmi és formai elemeit vizsgáljuk.”


Frissítés időpontja: 2009-09-08