Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

A mozi 50 éve

Besorolás: -
Időpont: 2006. december 11. 17:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház

A magyarkanizsai mozi fél évszázada. Dokumentumfilm a magyarkanizsai mozi történetéről, életéről. Az est vendége a forgatókönyvíró, operatőr és rendező: ifj. Apczi Jenő.

„A film forgatása és feldolgozása közben rádöbbentem, hogy mennyire fontos foglalkoznunk és megörökítenünk, megőriznünk régmúltunk értékeit. A mi környezetünkben is napról-napra rengeteg tárgyi és szellemi érték lesz áldozata a mindent befedő feledés porának. Ha ezeket a tárgyi és szellemi értékeket hagyjuk veszni, akkor mi magunk is elvesztünk!

A mozifilm fontos része volt közösségünk életének, ezért kell most az utolsó pillanatban megörökítenünk a filmkultúránk emlékeit, annak jelentőségét az itt élők jövője számára. A film készítése közben kapott segítség tanúskodik a még mindig élő közösségi szellemünkről, a maroknyi földről az itteni, a délvidéki magyarság talpa alatt…” (Ifj. Apczi Jenő)

A film díjai, elismerései: II. VAS Filmfesztivál 2006 fődíjas alkotása dokumentumfilm kategóriában (Táplánszentkereszt, Magyarország); Aranytoll díj 2006 – a Magyarkanizsai Újságírók Egyesületének díja filmes kategóriában (Magyarkanizsa, Vajdaság); a Magyar Szociológiai Társaság szociofilm pályázata 2006 – III. díj szociofilm kategóriában (Budapest, Magyarország).


Frissítés időpontja: 2009-09-08