Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

A szabadkai Gyermekszínház vendégjátéka

Besorolás: -
Időpont: 2006. november 3. 13:00
Település: Újvidék
Helyszín: Újvidéki Színház

Grimm–Zalán: Csipkerózsika. Rendezte: Hernyák György.

Az alőadásról:
Csipkerózsika itt és most. A mesék sorsa is megér egy mesét. Kényes szövedéküket olykor avatott kezek megnyirbálják, elvesznek belőle, kihagynak, kifelejtenek részeket, majd hozzátesznek, hozzáköltenek, színpadra alkalmazzák, újra feldolgozzák – egyszóval kerekedik  a “mesesors”.
Ennek ellenére ezekben a mesékben minden úgy történik, ahogyan a könyvben írva van. Egy-egy mese így lesz néha több, néha kevesebb, olykor eltűnnek egyes mesehősök, máskor újak lépnek színre, gazdagítva, színesítve a már megszokott és jól ismert történeteket.
Ismerős történet… Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy király és egy királyné.
Hiába volt a tenger kincs, nem voltak boldogok, mert nem volt gyermekük. S akkor hosszú idő után megszületett Csipkerózsika. Ismerős, nem? De hogy kerül ide Manó és Manóné? Nos, ők azok, akik által gazdagult a mese, mert fonalát ügyesen gombolyítva, az idő kerekét hol visszaforgatva, hol előrelendítve repülnek “szárnyán a szárnyas időnek”.
Szép szavakkal biztatva, bölcsességtől átitatva, ellenállhatatlan mesélőkedvüktől megrészegülve, “manóságukra” kényesen elevenítik meg előttünk Csipkerózsika történetét.


Frissítés időpontja: 2009-09-08