Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Társadalomkép az ezredfordulón

Besorolás: -
Időpont: 2006. november 4. 10:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház

A Magyar Tudomány Napja rendezvénysorozat jegyében a Délvidék/Vajdaság – Társadalomtudományi tanulmányok munkacímet viselő és az év végéig megjelenő kiadvány szerzőinek tanácskozása (workshopja) a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézetének és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek a közös szervezésében. Bevezetőt mond: Szarka László, az MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója és Papp Richárd kulturális antropológus, a kötet szerkesztője.

A Magyar Tudomány Napja rendezvénysorozat 2006. évi központi tematikája az Evolúció – Fejlődés – Revolúció gondolatvilága köré csoportosul. Ennek jegyében a zentai rendezvény is a természettudományokban reneszánszát élő s sokszor a kultúrára is kiterjesztett evolúciós megközelítés, a tudás gyarapodásának társadalmi-technikai vonatkozásai, az ember fejlődésének meghatározói, valamint az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc félévszázados évfordulója kapcsán a nemzeti emlékezet kérdései körül szerveződik, célja pedig áttekintést nyújtani a délvidéki/vajdasági társadalomtudományi problémavilágok, kérdéskörök kutatásairól, másrészt pedig kiindulási alapot teremteni nemzet- és kisebbségpolitikai döntések értő meghozatalához. A rendezvény támogatója: a Szülőföld Alap (Budapest), a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézete (Budapest), a Szerb Köztársaság Művelődési Minisztériuma (Belgrád), a Magyar Nemzeti Tanács (Szabadka) és Zenta Község Önkormányzata.

A tanácskozás résztvevői: Balázs-Arth Valéria (Budapest), Hódi Éva Tünde (Ada), Hódi Sándor (Ada), Hózsa Éva (Szabadka), Káich Katalin (Újvidék), Papp György (Magyarkanizsa), Szarka László (Budapest), Gábrityné Molnár Irén (Szabadka), Hajnal Virág (Budapest), Mirnics Károly (Szabadka), Németh Ferenc (Újvidék), Ózer Ágnes (Újvidék), Pál Tibor (Temerin), Papp Árpád (Szabadka), Papp Richárd (Budapest), Pejin Attila (Zenta), Raffai Judit (Szabadka).


Frissítés időpontja: 2009-09-08