Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Könyvhónap 2006

Besorolás: -
Időpont: 2006. október 25. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház

A szikes virágai (Észak-Bánát irodalmának gyűjteményes keresztmetszete). Ünnepélyes könyvbemutató és Nagy Sívó Zoltán festő Vajdasági ég alatt című, tájainkat megjelenítő akvarellképeinek kiállításmegnyitója. Az est vendégei a kötet szerzői: Bogdán József, Fehér Kálmán és Molnár Rózsa költők, Pozsár Tibor a könyv szerkesztője és Tóth Lívia publicista. Közreműködik még: Németh Ferenc művelődéstörténész és Kónya Sándor zeneszerző.

„Az észak-bánáti térség irodalmát időben és térben átfogó antológia olyan több hónapos alapos és magas szintű szakmai válogatás eredménye, amely egységes képet formál az itt élő magyarság újkori honfoglalása utáni életéről. Rendszerezve és csokorba kötve benne van mindaz, ami a térség irodalmának szemszögéből említésre méltó.” (Részlet Biacsi Antal publicista előszavából)

Nagy Sívó Zoltán helytörténész, pedagógus 1927-ben született Padén. Az elemi iskolát a szülőhelyén, a polgárit Nagykikindán, Szabadkán és Moholon, a tanítóképzőt Újvidéken és Szabadkán végezte, egyetemi oklevelet a belgrádi Bölcsészettudományi Kar Történelmi Tanszékén szerzett 1955-ben. Időközben, 1948-ban Hertelendyfalvára került a helyi iskola tanítójának, majd igazgatójának. Később Pancsován lett gimnáziumi tanár, majd igazgató, végül a technikum tanára. Könyvet írt a bukovinai székely közösség múltjáról, sorsáról Bukovina, mit vétettem? (1999) címmel. A főváros árnyékában című kötete 2003-ban jelent meg. Képzőművészettel is foglakozik, 1975-ben önálló akvarellkiállítása, 1985-ben tízéves jubileumi önálló tárlata volt, most pedig készülőben van 30 éves retrospektív tárlata. 1989 óta nyugdíjas.


Frissítés időpontja: 2009-09-08