Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Könyvhónap 2006

Besorolás: -
Időpont: 2006. október 4. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház

Remény a megfélemlítettségben. Dr. Vajda Gábor irodalomtörténész legújabb, A délvidéki magyarság eszme- és irodalomtörténete (1945–1972) alcímet viselő könyvének bemutatója a szerzőnek, valamint a kiadónak, a Magyarságkutató Tudományos Társaság munkatársainak, dr. Gábrity Molnár Irén szociológusnak, Mirnics Zsuzsa írónőnek és Mirnics Károly magiszternek, demográfusnak a közreműködésével.

A délvidéki magyarság eszme- és irodalomtörténete 1945-től napjainkig c. munka (melynek I. kötetét tartja kezében az olvasó) olyan alapozó mű, amely a délvidéki magyarok mikrokultúrájának minden fontosabb területét egységes szempontrendszer szerint tekinti át… Vajda Gábor a délvidéki magyarok keserű hontalanságának és makacs kiútkeresésének a krónikáját az irodalom és a kultúra vetületében vizsgálta meg, pontos látleletet adva a pozicionált magyar értelmiség magatartásáról és a jugoszláv kisebbségpolitika kétarcúságáról. Sajtótörténeti kutatásai és műelemzései nyomán az árulások és a megalkuvások, a téveszmék és a bátor felismerések olyan láncolatát tárja elénk, amilyenre a magyar kisebbségkutatás még nem adott példát…” (Részlet Hornyik Miklós recenziójából)

„Vajda egy olyan kor szellemi-irodalmi életének feltárását tűzte ki célul, amelyben szerencsétlen történelmi helyzete folytán kezelhetővé, megfélemlítetté és manipulálhatóvá vált a magyar kisebbség írástudóinak, az értelmiségnek egy része: írók, újságírók, kritikusok, pedagógusok, politikai elit, s amelyben az érvényesülést a kommunista pártmegbízhatóság jelentette. A szerző egy olyan korról szól a tőle megszokott nyíltsággal, amikor a teljes magyar kisebbség és értelmisége, különösen pedig a magyar alkotó szellem iránt teljes a bizalmatlanság…” (Részlet Mirnics Zsuzsa szerkesztő ajánlójából)


Frissítés időpontja: 2009-09-08