Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Jubileumi rendezvény – Testvérvárosi kézfogás

Besorolás: -
Időpont: 2006. szeptember 9. 16:30
Település: Zenta
Helyszín: Városi Múzeum

Zenta város – testvérvárosi kapcsolatainak további bővítése jegyében – két újabb várossal, Budapest főváros Budavár (Budapest I. kerülete) és Niš város Medijana helyi önkormányzatával köt együttműködési szerződést. Az ünnepséget dr. Érszegi Gézának, a Magyar Országos Levéltár főtanácsosának Zenta adománylevele 1506-ból című előadása vezeti be. A találkozó vendége: dr. Habsburg Ottó, a Nemzetközi Páneurópai Unió elnöke, Habsburg György nagykövet, a Magyar Vöröskereszt elnöke és dr. Almacht Ottó elnöki tanácsadó. Az ünnepi műsor után a velencei Szent Benedictus Borrend, a szegedi Szent Vince Borrend és a bácsfeketehegyi Szent György Borrend borbemutatója és -kóstolója következik, majd a vendégek feldíszített fiákerekkel és autóbusszal a Tisza-parti emlékhelyre mennek, ahol a jubileumi koszorúzási ünnepség kezdődik.

Az 1982-ben alakult velencei Szent Benedictus Borrend célja az Etyek–budai Borvidék velencei régiója borkultúrájának az ápolása. A régióban a római idők óta folyamatos a bortermelés. A Pázmándtól Székesfehérvár–Öreghegyig egybefüggő borvidék 1914-ig a Brit Hadiflotta borszállítója volt, mert ezek a borok tengeri hordós szállítás közben sem törtek meg. Zászlósbor: a nadapi rajnai rizling. A borrendnek 20 lovagja és 50 hírvivője van. Nagymester: Dancsó József. Kapcsolat: Kürti Attila borlovag (+36-20-347-3811).

A szegedi Szent Vince Borrend a Csongrád–bokrosi Borvidék és a kiváló dél-alföldi borászkodás mentora. Nagyszerű eredményeket ért el a hagyományos magyar fajták népszerűsítésében, ma már a szakértelemmel készített kövidinka, sárfehér, Kocsi Irma stb. minőségben vetekszenek a világfajtákkal. Zászlósboraik: csongrádi cabernet frank és kadarka, pusztamérgesi olaszrizling. A borrend segítette a bácsfeketehegyi Szent György Borrend létrejöttét. Kapcsolat: dr. Fülöp Mihály nagymester (+36-62-487-571).


Frissítés időpontja: 2009-09-08