Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Várkonyi Mátyás–Nagy Viktor: Szép új világ

Besorolás: -
Időpont: 2006. június 9. 19:00
Település: Újvidék
Helyszín: Újvidéki Színház

Musical Aldous Huxley regénye nyomán. Személyek: Mustapha Mond – Puskás Zoltán. John, a vadember – Balázs Áron. Lenina – Elor Emina. Bernard Marx – Kőrösi István. Linda – Krizsán Szilvia. A fiatal Linda – Béres Márta f.h. Igazgató – Giricz Attila. Konferanszié – Huszta Dániel. Gondnok – Magyar Attila. Fanny – Gál Elvira m.v. Henry Foster – Varga Tamás. Benito Hoover – Mészáros Árpád f.h. Clara Deterding – Ferenc Ágota. Morgana Rothschild – Táborosi Margaréta f.h. Joanna Diesel – Erdély Andrea f.h. Fifi Bradhlaugh – Vágó Krisztina f.h. Jim Bokanovsky – Sirmer Zoltán f.h. Herbert Bakunin - Pongó Gábor. Tom Kawaguchi – Kardos Krisztián f.h. 1.Clowne – Magyar Attila. 2. Clowne – Pongó Gábor. Dr. Shaw – Német Attila. Riporter – Varga Tamás. Filmrendező - Német Attila. Titkárnők – Ferenc Ágota, Erdély Andrea f.h., Táborosi Margaréta f.h. Felügyelő – Mészáros Árpád f.h. Dajka – Táborosi Margaréta f.h. Öreg indián – Giricz Attila. Főénekes – Pongó Gábor. A gyermek vadember – Ladisity Nikola m.v. Egy kislány – Szekrény Eleonóra m.v. Légikisasszonyok, Digital Beauties, Barbie Ápolónők: Petrović Senka m.v., Ferenc Ágota, Gál Elvira, Táborosi Margaréta,  Erdély Andrea, Vágó Krisztina. Bokanovsky Görlök: Elor Emina, Ferenc Ágota, Gál Elvira, Béres Márta, Erdély Andrea, Táborosi Margaréta. Hipnopatológusok: Sirmer Zoltán, Mikes Imre f.h. Egy Béta nő: Jaskov Melinda. Díszlettervező: Csonka Jaszenko m.v. Jelmeztervező: Horváth Kata m.v. Koreográfus: Lavro-Gyenes Ildikó m.v. Korrepetítor: Jankovics Andrea. Jelmeztervező asszisztens: Horváth Kati m.v. Sminkmester: Szabó Margit. Fénymester: Szöllősi László és Majoros Róbert. Hangmester: Salamon József és Bíró Tibor. Ügyelő/súgó: Lovas Csilla. Fotó: Gavrilo Grujić. Rendezőasszisztens: Ferenc Judit. Rendezte: Nagy Viktor m. v.

Az előadásról:

A Szép új világról:
Aldous Huxley Szép új világ című regénye egy olyan fiktív világot mutat be, amelyben mindenki egy meghatározott rendszerben él, ahol a csecsemőket hatalmas gyárakban „gyártják”. Huxley úgy gondolta, hogy a rohamos technikai fejlődés a Ford-féle első automobil megjelenésével kezdődött el és az ezt követő évekre a világ teljes átalakuláson megy keresztül. Egy olyan Világállam eljövetelét látta, amelyben minden embriót előre kondicionálnak aszerint, milyen funkciót tölt be később a társadalomban. A legfelsőbb kaszt, az Alfák csoportja, akik az értelmiségi réteget képviselik, legalul találhatók az Epszilonok, ők fizikai munkára vannak ítélve. Világállam polgárai pedig önfeledten élnek a legális és kötelező kábítószer, a SZÓMA butító bódulatában. Ebben a társadalomban nincs helye az érzelmeknek. Az olyan elavult terminológiák, mint család, házasság, anya, csak a Világállam területén kívül élő vademberek között maradt fenn. De mi történik akkor, ha a rezervátumból valaki belecsöppen a Szép új világba? Nos, homokszem kerül a gépezetbe...
1932-ben ez a világ Huxley és olvasói számára csak fikció volt. Manapság azonban egyre inkább kísérteties a hasonlóság korunk és a Szép új világ között.

A gép forog tovább:
Ahogy az esszé valahol a próza, a költészet és a tudomány határán lebeg, úgy helyezkedik el Várkonyi Mátyás és Nagy Viktor munkájának eredménye a színpad valósága és a zene megfoghatatlansága között. A történet szálainak bonyolítása mellett nagy figyelmet fordít az elképzelt, de nem elképzelhetetlen világ pontos, tudományos lefestésére.
Az előadásban senki sem játszik természetellenesen – láthatólag a két hónap munkafolyamat mindenkinek esélyt adott a lehető legjobb munka elvégzésére. Balázs Áron (Vadember) és Puskás Zoltán (Világellenőr) kettőse remekül funkcionál, csakúgy, mint Krizsán Szilvia Linda, a londoni lombikbébi szerepében. A fiatal Lindát Béres Márta játssza, megítélésem szerint az egyik leggyönyörűbb dalon keresztül. Külön megemlítendő Kőrösi István Bernard Marx szerepében, akit hallva szinte érthetetlen, miért nem foglalkoztatták ezt a hangot eddig többet.
Lénárd Róbert (Magyar Szó, 2005. október 29-30.)

Jegyek az Újvidéki Színház pénztáránál válthatók az előadás napján 16-tól 19 óráig,  illetve előjegyezhetők a 021-525-552-es vagy 9 és 14 óra között a 021-657-25-26-os és a 021-662-25-92-es telefonszámon. Internetes rendelés az office@uvszinhaz.co.yu címen.


Frissítés időpontja: 2009-09-08