Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Drámatár

Vissza

A mi K. Józsink

Szerző(k): Gosztonyi János
Műfaj: Dráma
Alcím: Színmű két részben
Szereplők száma: 19
Szereplők:
Pergő Celesztin; Ercsey Károly; Binét Imre; Zebegényi Kornél; Miklóssy Márton; Porpáczy Ferenc; Bozó István; Bőrkey Géza; Zongorné Gebhardt Katalin; Széplaki Rézi; Galamb Irén; N. Macó; J. Jucó; Gereben; Vas; Szigeti; K. József; Törteli úr; Kommissar.
Leírás:
„Kecskemét szülötte, Katona József írta: »Köszönöm azt a helyet, amelyen bölcsőm rengett és a sírt, amelyben majd egykor jó szüléim elnyugodnak. Ha magam elmúlok, megmarad ezen sorokban érted égő szeretetemnek bélyege.« Gosztonyi János színműve nem más, mint Katona ébresztése: játékos formában találkozik a drámaköltő egykori színésztársaival, miközben a letört 48-as forradalom és szabadságharc után már a Bach-korszakban vagyunk, amelyben a »Világos«-t a sörre sem szabad mondani, a »mArad« igét pedig nem lehet használni, mert benne van: »Arad«. Hiába halt meg a költő, a cenzor nyomása, »pudvás tompora« éppúgy ránehezedik, mint életében, a városi hivatalnokok és urak – mint a Magyar Ugar képviselői – éppúgy lehúzzák a sárba, mint életében, »a játékszíni költőmesterség« éppúgy »lábra nem tud kapni«, mint életében.”

http://www.port.hu/a_mi_jozsink/pls/th/theatre.directing?i_direct_id=9568&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_cntry_id=44&i_topic_id=
Bibliográfia: Színház [Drámamelléklet], 2006. augusztus.
Csatolt állományok:
367.pdf   (183 kB)   FileType

Frissítés időpontja: 2012-11-12