Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII. Találkozója

Hetedik előadásnap (csütörtök)

2013. április 11.

17.00: Csak egy kis pánik!!! (Peter Tolan műve alapján) (60’)
KEX Egyesület, Zenta
Rendező: Szabó László
Az előadásról: Minden embert utolérheti a mai rohanó világ valamely rákfenéje. Ez alól még a befolyásos és gazdag alvilági figurák sem kivételek. Főhősünk sajátos módon és módszerrel próbálja visszahozni régi formáját. Mint tudjuk, minden ember másként próbálja gondjait megoldani – ki kisebb, ki nagyobb sikerrel. A KEX Egyesület által bemutatott darab is talán egy megoldási mód… Vagy mégsem? :-)
Korhatár: Mindenkit szeretettel várunk!

19.00: Schwajda György: A rátóti legényanya (90’)
Testvériség-egység Művelődési Egyesület színtársulata, Kisorosz
Rendező: Lőrik Gizella
Az előadásról: Sokáig a nyugalom és a béke kicsiny szigete volt Rátót. Mígnem egy szép napon beütött a „ménkű”, vagyis a demokrácia, s mindennek tetejébe megszületett a Megváltó is, aki megtörte a bélaság (vagy a bénaság?) 1100 éves egyeduralmát. Felkavarodott a falu eddigi posványos állóvize. Itt már csak a felső hatalom segíthet megtámogatva némi égi segítséggel – Szűz Mária képében.
Miként az előadás címe is elárulja, a cselekmény egy „rátótiasan” képtelen alapötletből bontakozik ki: egy megesett ifjú a falu apraja-nagyjának egy emberként való tiltakozása ellenére sem hajlandó elvetetni magzatát, sőt az elképedt, dühös és szégyenkező rátótiak szemébe vágja: tegyenek bármit, ő minden körülmények között világra hozza gyermekét.
S aki jól figyel, az előadás közben rájön: „Hiszen Rátót az egész világ!”
Schwajda György, aki ironikus humorával úgy nevettet, hogy a néző közben saját balgaságán, kicsinyességén is nevet, most is görbe tükröt tart a közönségnek. A kisoroszi csoport nem először nyúl Schwajda-műhöz, hiszen néhány évvel ezelőtt a Himnusz című tragikomédiával is hatalmas sikert aratott.
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Az előadások ingyenesek
Szeretettel várjuk!




Frissítés időpontja: 2013-03-27