Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Desiré Central Station Festival – East/Kelet/Istok

Hetedik nap (2011.12.2.) – Mr Carmen

2011. december 02.

19.00 Kosztolányi Dezső Színház

Akhe Mérnöki Színház (Szentpétervár): Mr Carmen (55’)
Rendező: Yana Tumina

Előadják:
Maksim Isaev, Pavel Semchenko
Zene: Vyacheslav Gaivoronskiy, Andrey Sizintsev
Fény: Vadim Gololobov
Rendezte: Yana Tumina

Az Akhe színházi csoportot 1989-ben alapította Maksim Isaev, Pavel Semchenko és Vadim Vasiliev. A színház mellett festészettel, fotózással és filmmel is foglalkoznak. Vonzódnak az abszurdhoz és a szuprematizmushoz. Műveik felépítése eklektikus, ugyanakkor egyszerű és tiszta formákat használnak.) Gyakran maga az általuk használt színpad is egy műalkotás. Az előadásaik zenéivel, groteszk szereplőivel, beazonosíthatatlan kellékeivel, és különleges színpadi megoldásaival rávesznek bennünket, hogy mögöttes tartalmakat keressünk az olykor szabad asszociációk füzérének tűnő eseménysorokban. Szavakkal nem segítenek, a látvány egyetemes nyelvén mesélnek.

Yana Tumina 1972-ben született. A Szentpétervári Művészeti Akadémián magisztrált rendezésből. 1996-tól színészként és társszerzőként vesz részt az Akhe munkájában. Klasszikus színházi tapasztalatait együtt alkalmazza az Akhe kísérleti formáival. Más csoportokkal is dolgozik mint színész, tanár és rendező.

A Mr Carmen egy párbaj. A színházi valóság szemben áll a mindennapi formalitással, az írott szöveg az olvasottal, a főhős pedig összetalálkozik a saját alteregójával. A cselekmény viszonylag kis térben játszódik. Az üres teret egy vékony kötél határolja, melynek átlépése halállal fenyeget. A halál utáni vágyakozás igazolja a szereplők élethez való jogát. A főhős Mérimée szövegében a Carmen-t Jose-ra javítja. Jose Carmen néven írja alá búcsúlevelét.
 




Frissítés időpontja: 2011-11-24