Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Desiré Central Station Festival – East/Kelet/Istok

Hatodik nap (2011.12.1.) – Dias de Las Noches

2011. december 01.

22.00 Kosztolányi Dezső Színház

Teatr Novogo Fronta (Prága): Dias de Las Noches (70’)
Rendező: Irina Andreeva és Ales Janak

Játsszák: Irina Andreeva, Ales Janak, Thomas Proksch, Martin Cyprich
Rendezte: Irina Andreeva és Ales Janak

A színház Szentpéterváron alakult 1993-ban. Korai munkásságuk a helyszínnel és a testtel, mint egyetlen színészi eszközzel való kísérletezés jegyében telt. Első előadásuk európai turnéja után Prágában telepedtek le. Előadásaikban cseh, japán, orosz, kanadai, olasz, szlovák, német, francia, osztrák, dán, görög és lengyel vendégművészek is csatlakoztak hozzájuk.

A társulat munkássága az utcaszínháztól az improvizáción keresztül a klasszikus darabok színpadra viteléig terjed. Mozgásvilágukat a butó tánchoz hasonlítják. Előadásaik olyan képekből épülnek, melyek a miszticizmus és absztrakció, a cirkusz és a modern tánc határán állanak, s amelyek dinamizmusát a mindenkori emberi tragédia nevetséges mivoltából származó feszültség adja.

 

Irina Andreeva, a DEREVO és DO-Theatre egykori tagja, a TNF művészeti vezetője, rendezést tanult az oroszországi Cseljabinszkban. 2002 óta a berlini Die Etage pantomim-képzésének vendégtanára. A TNF mellet más művészeti csoportokkal is dolgozik. Részt vett pl. André Jolles Nude Ants projektjében és a Decalages mozgásszínház Megszállottság c. előadásában.

Ales Janak színészetet tanult Prágában. 1993-ban Irina Andreevával együtt alapították meg saját fizikai színházi társulatukat, a TNF-et. A brnoi Janacek Academy of Performing Arts vendégtanára és a DOT504 tánccsapat munkatársa.

1974-ben Buenos Airesbe érkezik két bevándorló, színészek. Nehezen tudják elfogadni, hogy többé már soha nem térhetnek vissza hazájukba, Leningrádba. Miközben egy nyomasytóan forró éjszakán egy elődás színpadraállításával küszködnek egy régi varietében, kin az utcán államcsíny szövődik. Pára csöpög a menyezetről és csörög a telefon az öltözőben. Rettenetesen és kíméletlenül csúsznak ki a dolgok a szereplők kezei közül, de a show-nak folytatódnia kell.

 




Frissítés időpontja: 2011-11-24