Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Desiré Central Station Festival – East/Kelet/Istok

Hatodik nap (2011.12.1.) – A gyászoló család

2011. december 01.

20.00 Jadran Színpad

Niš-i Nemzeti Színház (Niš): A gyászoló család (120’)
Rendező: Urbán András

Játszák: Agaton – Petar Antić, Simka – Sanja Krstović, Tanasije – Dragiša Veljković, Vida – Katarina Arsić, Proka – Dragoslav Savić, Gina – Vesna Josipović, Mića – Mladen Milojković, Trifun – Miroljub Nedović, Ügyvéd – Aleksandar Krstić, Danica – Nađa Nedović, Tetka – Evgenija Stanković, Sarka – Snežana Petrović

Dramaturg: Ninoslav Šćepanović, Jelmez: Irena Belojica, Díszlet és zeneválogatás: Urbán András, Rendezőasszisztens: Dragana Jovanović, Lektor: Nataša Ilić, Ügyelő: Sreten Cvetković, Hangtechnikus: Vladislav Đorđević, Súgó: Miroslavica Živadinović, Video és audio szerkesztés: Slobodan Ilić, Festő- és szobrászmunkák: Vladimir Krstić, Fényterv: Dejan Mitić.

Rendező: Urbán András

A 124 éves múltra visszatekintő Niš-i Nemzeti Színház szinte már az összes hazai színész-, és rendezőóriást felvonultatta színpadán. Ezenkívül rendszeresen szerepelNEK a legrangosabb szerbiai színházi fesztiválokon, és díjakat is nyerNEK. Világirodalmi és nemzeti klasszikusok mellett, kortárs szerzőket is játszanak. Hagyományaiban a színház jelentős múltra tekint vissza, de a magasabb művészi színvonalra való törekvései még egészen fiatalok.

Urbán András Nušić vígjátékát azzal aktualizálja, hogy napjaink társadalmi jelenségeinek a keretébe ágyazza. A rendező felerősített és kiélezett jellemkritikájával a karakterek viselkedése, nyárspolgársága, kapzsisága, stb. végletekig fokozottá válik. A darab egy meglehetősen zord színházi világot teremt, amelyben tolvajok, pedofilok, dílerek, korrupt ügyvédek, szavazatokat meghamisító politikusok próbálkoznak mindenfélékkel, többekközt lopással, csalással. Urbán ötletes megoldásokkal mutatja be a képmutatás feneketlen mélységeit, és azt az erkölcsi deformálódást, amely végül a tragédiához vezet. A szembenézés a gonosszal mint egy új, és egyben jobb kezdet előfeltételével, elkerülhetetlen.

Urbán András 1970-ben született Zentán. Az Újvidéki Művészeti Akadémián tanult rendezést Vlatko Gilić és Boro Drašković osztályában. 2005 óta a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója. A Desiré Central Station nemzetközi kortárs színházi fesztivál alapítója. Mintegy harminc színpadra állított előadást tudhat maga mögött, számos díjjal és elismeréssel büszkélkedhet. Urbán előadásai jól felismerhető poétikával rendelkeznek.
 




Frissítés időpontja: 2011-11-24