Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Desiré Central Station Festival – East/Kelet/Istok

Első nap (2011.11.26.) – The Orphan Circus

2011. november 26.

17.00, a Kosztolányi Dezső Színház régi terme:

The Orphan Circus ('60')
Les Sages Fous (Kanada)
Rendező: South Miller

Színészek-bábosok: Jacob Brindamour, Catherine C. Mousseau
Bábszelídítő: Jacob Brindamour
Díszlet és kellék: Sylvain Longpré
Zene: Christian Laflamme
Rendező, bábok és maszkok: South Miller

A társulat színháza a paradoxonok színháza: egyszerre groteszk és költői, rituális és evilági, hétköznapi és csodálatos. Újrateremtenek egy elveszett világot, amelyben egymás mellett léteznek maszkok, bábok, tárgyak, emberek; a képek és a gesztusok pedig a szavaknál kifejezőbben beszélnek. Meglepő, felkavaró, vad és fegyelmezetlen színház. Az elmúlt években számos színházi fesztiválon vettek részt világszerte, és több díjat nyertek.

A szeméttelep használt olajtartályai, rozsdás fémlemezei és elveszett tárgyai között a Les Sages Fous titkos randevúra invitál bennünket. Két szerencsétlen házaló a cirkusz segítségével kelti életre rémálmait és a fantáziájukat uraló kegyetlen meséket. A város négy sarkából összegyűjtött tárgyakkal kiárusítják álmaikat – egy olyan világot teremtve, ahol csillogás és szegénység kéz a kézben jár, egy konzervdobozban pedig varázslat, rejtély születik. Egy sötét sarokban, a multinacionális szórakoztatóipar vakfoltjában angyal után kutatnak… Az elárvult tárgyak és az eleve furcsának született bábok menedéke ez a kis cirkusz.

Ebben a kaleidoszkópszerű delíriumban, a történetek egymásba fonódásával látványos kép körvonalazódik ki előttünk, megidézve az emberi roncsok és a perifériára szorultak világát: a dicsőséget hajszoló uszony nélküli sellő, az őrült tekintetű és kajánul vigyorgó cirkuszos kocsi, a fájdalomcsillapítótól beállt akrobata hernyó, a tériszonyos bohóc, az öreg transzvesztita, aki madárnak álcázza magát, hogy megtanulhasson repülni. Ezt a hóbortos csapatot pedig nem más vezeti, mint a vaskezű, képzeletbeli, rejtélyes impresszárió Monsieur P. T. Issimo… A kis cirkusz az árvaságra jutott tárgyak és furcsa bábok menedékhelye. Szanatórium vagy szeméttelep? Ezt Önöknek kell eldönteni, Hölgyeim és Uraim!




Frissítés időpontja: 2011-11-15