Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XV. Találkozója

Zárónap

2010. március 28.


14.30 óra. Tréning
Improvizációs gyakorlatok. Foglalkozásvezető: Perényi Balázs

A tréningről: A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában megjelent a Kézikönyv amatőr színtársulatok részére elnevezésű sorozat első két darabja. Az egyik Brestyánszki Boros Rozália tollából, a hagyományos előadáscsinálásról, annak pilléreiről nyújt áttekintő képet Színházi alapok amatőröknek címmel. A másik egy gyakorlatgyűjtemény Perényi Balázs rendszerezésében, a címe Improvizációs gyakorlatok. Olyan gyakorlatok tára, amelyek felszabadulttá teszik a színész játékát, elősegítik fantáziájának kibontakozását, fejlesztik és erősítik koncentrált színpadi jelenlétét, kifejezőeszközeinek gazdagodását, együttműködő képességét, jelenetépítő készségét. Ez utóbbi kézikönyv anyagából merít ez a mostani tréning. Várunk minden játékos kedvű fiatalt! Azokat is, akik szívesebben játszanak, és azokat is, akik a rendezés felé kacsingatnak…

Előzetes jelentkezés szükséges! (Lódi Andrea, andrea@vmmi.org, 062/849-6029)

Időtartama 90 perc.


18 óra. Rendhagyó könyvbemutató és ünnepélyes díjkiosztó gálaműsor
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában megjelent a Kézikönyv amatőr színtársulatok részére című sorozat első darabjának bemutatója. Brestyánszki Boros Rozália Színházi alapok amatőröknek című kötete kifejezetten a vajdasági színjátszó csoportok hagyományos játékstílusára koncentrálva született. A másik kiadvány a szakmai körökben rendkívül elismert Perényi Balázs (Budapest) drámapedagógus improvizációs gyakorlatokat rendszerező kézikönyve, címe Improvizációs gyakorlatok.

Átadásra kerül a 2010-es találkozó két fődíja: a Pataki László-díj a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért és a Bambach Róbert-díj a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért. További díjak: Garay Béla-díj a közösségteremtő tevékenységért; Szilágyi László-díj a legjobb férfi főszereplőnek; Ferenczy Ibolya-díj a legjobb női főszereplőnek; Nagy István-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek/epizodistának; Magyari Piri-díj a legjobb női mellékszereplőnek/epizodistának; Szántó Róbert-díj a legszebb színpadi beszédért; a Közönségdíj és a különdíjak.

Újvidéki Színház
19.30 óra. Az Újvidéki Színház vendégjátéka
Dennis Kelly: Zsákutca – After the end. Szereplők: Raffai Ágnes és Pongó Gábor. Osztályvezető tanár: László Sándor

Egy kocsmát atombombatámadás ér. A fiatal nő, Louise, egy régi barátja, Mark házának bunkerében tér magához. A két fiatalnak a föld alatt, pár négyzetméteren összezártan, minimális étellel és vízzel gazdálkodva kell élniük. A legnagyobb kihívást mégis egymás társaságának elviselése jelenti számukra. Kapcsolatukban a szeretet és gyűlölet, aggodalom és agresszivitás váltja egymást. A bizalom és bizalmatlanság, az önállóság és egymásra utaltság, a női-férfi vonzalom és különbözőség miatt együttélésük lassan, de biztosan az őrületbe hajtja őket. Az előadásban a romantikus komédia, a pszichotriller és a krimi legerősebb hagyományai keverednek egymással egy precízen felépített dramaturgiai zárócsavarral.

Dennis Kelly, a kortárs angol drámairodalom egyik vezéregyénisége, az After the End című drámájában hihetetlen pszichológiai pontossággal és érzékenységgel meséli el a két fiatal történetét, emberi meccseiket és folyamatos küzdelmüket egymással.

Frissítés időpontja: 2010-03-15